понеделник, 1 февруари 2021 г.

Кои са вредните алкохолни напитки?


Да си пийнете в петък вечер не е нещо необикновено. Някои консумират алкохол доста по-често. Всеки от нас знае, че от определени напитки се чувства доста по-зле отколкото от други – махмурлук, главоболие, пише actualno.com. Ето кои алкохолни напитки специалистите определиха като най-вредни:

Абсент

Абсентът има доста лоша репутация сред алкохолните напитки и действието им върху нашия организъм. Силната зеленикава напитка се произвежда от пелин, анасон и много други природни съставки и носи един куп странични ефекти, сред които истеричен смях, халюцинации, психическо разстройство и психоза. Често се свързва със „Зелената самодива“, защото много хора твърдят, че са видели истински самодиви след употреба на абсент.

Абсентът е бил много популярен сред артистичните среди на Бодлер, Верлен, Ван Гог, тъй като се вярвало, че стимулира творческите способности. В началото на 20-ти век, обаче, в много страни в Европа и САЩ е забранен, тъй като води до пристрастяване и е опасен за здравето. Тази забрана вече е отпаднала. Днес се смята, че абсентът не трябва да съдържа повече от 10 мг/л туйон – основната активна съставка.

 

Бира

Повечето от нас смятат, че бирата е безобидно питие с ниско съдържание на алкохол, но специалистите казват точно обратното. Бирата е слабоалкохолна напитка, макар вече алкохолът в нея достига 14%. Слабоалкохолните напитки се пият в по-големи количества и по-често, което ги прави по-лесни към пристрастяване. При пиене на бира се отделя допамин /хормона на щастието/. Зависимостта към бира се появява 4 пъти по-бързо отколкото към водката. Бирата се произвежда от хмел, който съдържа някои лечебни свойства, но смолите му са канцерогенни.

Според доклади на Световната здравна организация бирата повишава риска от рак на дебелото черво, тъй като съдържа кобалт, предизвикващ възпалителни процеси в стомаха и хранопровода.
В бирата има токсични вещества, сред които и соли на тежки метали, които променят ендокринната система. При честа консумация на бира при мъжете се отделя вещество, което потиска изработването на тестостерон /мъжкия полов хормон/.

Ликьор

Пиенето на ликьор е много вредно за панкреаса, черния дроб и стомаха. Ликьорът е с високо съдържание на захар, което води до качване на килограми и може да предизвика проблеми и кръвната захар - една крачка към диабета. А и често боли глава.

 

Шампанско

Шампанското причинява проблеми на стомаха и черния дроб. Ускорява процеса на гниене на продуктите в червата, което може до доведе до отравяне. Често при производство на шампанско се използват суровини с ниско качество, което също може до доведе до отравяне. Консумацията на шампанско води и до поведенчески разстройства, замъгляване на ума и липса на контрол на действията.

 

Коктейли

Коктейлите са примамливи и изглеждат абсолютно безобидни. Алкохолните коктейли са изключително вредни, защото алкохолът в тях не може да се обработи от черния дроб поради  високото съдържание на захар. Много коктейли съдържат освен захар и протеини, и кофеин, което ги прави още по-вредни. С тях се качват килограми, вредни са за черния дроб и зъбите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!