вторник, 2 февруари 2021 г.

Имате косопад? Веднага спрете тези храни


Когато космите по четката рязко се увеличат бързо изпадаме в паника и търсим всевъзможни причина за появата на косопада. Както в много други ситуации и тук храната може да бъде отговор на въпроса защо ни пада косата. Вижте какво да не ядете, ако искате да имате здрава коса на главата, а не върху гребена.


1. Боклуци/ изключително вредни храни

Така наречените боклуци като пици, бургери, пържени картофки, пакетирани сандвичи, понички и други, са пълни с наситени и мононенаситени мазнини. Те могат да причинят сърдечносъдови заболявания, но и косопад.

Ако човек се храни с такива продукти за по-продължителен период от време, той не само ще напълнее. Има голям риск от повишаване нивото на тестостерон, който потенциално покачва и дихидротестостерона. Това е андроген, който е свързан с окапване на косата.

Мазните храни, които поглъщате, могат и да запушат порите на скалпа, което също уврежда космените фоликули.


2. Изделия със захар

Бялата захар и различните видове сладкиши са вредни за цялостното ви здраве. Те могат да доведат до инсулинова резистентност, която да прерасне в диабет и затлъстяване, а също така и оплешивяване при някои мъже и жени.

Режимът с високо съдържание на добавена захар, рафинирани въглехидрати и нишесте, е основен фактор за получаването на инсулинова резистентност.


3. Храни с висок гликемичен индекс

Може би обичате картофите и смятате, че те са по-полезни за разлика от една торта или паста. Но те са с висок гликемичен индекс и причиняват покачване на инсулина в кръвта.

Всички тестени храни, особено тези с бяло брашно, са източници на голямо количество въглехидрати. Те могат да причинят хормонален дисбаланс, който да отключи косопад.


4. Алкохол

За да бъде здрава, косата ни се нуждае от протеина кератин. Той се грижи за перфектната ѝ структура. А алкохолът е един от виновниците за това той да намалява с времето.

Спиртните напитки намаляват синтеза на протеини и могат да доведат до косопад и липса на блясък. Прекаляването с алкохола повече от един ден кара хората да прекаляват с вредните храни, а това понякога е пагубно за космените фоликули.


5. Диетична сода

Газираните напитки са изключително вредни, защото съдържат добавени захари. Те водят до напълняване и подуване на стомаха. Но и диетичните не са съвсем безвредни, както си мислите.

Диетичната сода и други подобни съдържат аспартам. Според някои изследвания, цитирани от NDTV Food, той уврежда космените фоликули. Ето защо, в случай, че забележите косопад, спрете да пиете диетични напитки и газирани като цяло.

Ако след промяна в хранителния режим косопадът не намалява, помислете къде бъркате в грижата за косата. Може да има някои съставки в шампоана, които не са за вашия тип. Или пък пропускате да нанасяте балсам, който се грижи за хидратацията и я подхранва, пише tialoto.bg. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!