Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

Американската Nvidia купува британския дизайнер на чипове ARM за $40 млрд.

Nvidia Corp ще купи базирания във Великобритания дизайнер на чипове ARM от японската SoftBank Group Corp за 40 млрд. долара, обявиха компани...


Nvidia Corp ще купи базирания във Великобритания дизайнер на чипове ARM от японската SoftBank Group Corp за 40 млрд. долара, обявиха компаниите в понеделник. Сделката ще промени световния пазар на полупроводници и предизвика бърза реакция в индустрията само часове, след като беше обявена.

Технологията на ARM е в основата на повечето смартфони, наред с много други устройства. Продажбата поставя жизненоважен доставчик на "Епъл" и други големи компании под контрола на един играч и ще се сблъска с потенциален отпор от регулаторите и конкурентите на Nvidia, най-голямата американска чип компания с пазарна капитализация.

За Softbank продажбата бележи ранно излизане от ARM, само четири години след придобиването й за 32 млрд. долара.

Nvidia ще плати на SoftBank 21.5 млрд. долара в акции и 12 млрд. долара в брой, включително 2 млрд. долара при подписването. Това ще бъде последвано от още 5 млрд. долара в брой или акции, ако бъдат постигнати определени цели. Nvidia също ще издаде акции за 1.5 млрд. долара на служителите на ARM. SoftBank и нейният Vision Fund на стойност 100 млрд. долара, който има 25% дял в ARM, ще получат участие в Nvidia между 6.7% и 8.1%.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза в официално изявление, че сделката, която ще засили позицията на фирмата му в пазара на чипове за центрове за данни, ще "насърчи конкуренцията". "За първи път в историята индустрията може да види нещо, което наистина е алтернатива на доминицията на "Интел" в сектора", каза той.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!