вторник, 4 август 2020 г.

United Group вече е собственик на Vivacom

VIVACOM става част от водещия телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът в петък (31 юли).

Сделката е получила регулаторно одобрение на европейско ниво. 

По информация на "Файненшъл таймс" очакванията са сумата да достигне 1.2 млрд. евро, докато според информация в българските медии сумата е достигнала дори 1.3 млрд. евро. 

Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital реализират голяма печалба, след като придобиха "Виваком" за 330 млн. евро преди четири години. 

Русев ще остане в надзорния съвет на компанията, дори след смяната на собствеността. 

United Group е основен играч на пазара на медийните и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. През март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group става базираното във Великобритания дружество BC Partners - глобална инвестиционна фирма, която е регистрирала над 109 придобивания на стойност 135 млрд. евро. 

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия - обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

БТК, която оперира под марката "Виваком" бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!