вторник, 9 юни 2020 г.

Цветан Василев: Ако Борисов може да е премиер, защо аз не бих могъл?

Бившият собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който пребивава в Сърбия, докато в България върви съдебен процес срещу него, даде интервю за предаването "Алтернативата" на ТВ1 днес, в което потвърди казаното от бившия собственик на хазартни компании Васил Божков за рекет от страна на държавни институции.

От Обединените арабски емирства, където пребивава, докато в България му се повдигат десетки обвинения, Божков заяви, че управляващите са му искали процент от печалбата на неговите дружества като му гарантирали по-благоприятно облагане.

"Чрез държавни институции се рекетира", потвърди и Василев, който от 7 г. е в Сърбия и все още очаква екстрадиция. В неговия случай, по думите му, са му искани дялове от различни дружества: Запитан как става това, отговори: "Борисов използва пратеници - към мен беше Александър Сталийски, към Божков очевидно е била Севда Арнаудова, към Богомил Манчев беше Роско Котарака". "Казват "Ние ще помагаме тук, а ти..." Те държат държавата , от държавната администрация зависи в голяма степен и бизнесът.", добави той.

Цветан Василев многократно повтори заявяваното и в интервюта по-рано, че държавата се управлява от тандем между премиера Бойко Борисов и кръг около депутата от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски, което е и бивш съдружник на Василев в редица начинания. Именно от развалянето на отношенията помежду им тръгна и разпадът на банката.

"Схемите за превземане на бизнес, включващи цялата армада репресивни органи - прокуратура, НАП, КПКОНПИ очевидно не са под контрола на Борисов, а на центъра около Пеевски и активно са използвани за враждебно превземане на бизнес. При нас ликвидираха банката, за да разграбят активите й, а при Божков нямаше как и затова решиха да го национализират", каза Василев. Той обвърза фалита на КТБ с отказа си да "даде" 30% от "Петрол", 10% от "Виваком" и по 50% от "Дунарит" и "Авионамс" и с това, че не пожелал да опрости на Пеевски около 500 млн задължения, описани в "справчицата на главния свидетел на обвинението" с инициали ДП и ДП1, незабелязани от прокурора по делото Иван Гешев (междувременно той израсна до главен прокурор - бел. ред.)

Всичко, което е важно да знаете за:
Сблъсъкът за хазарта (200)
Фалитът на КТБ (946)
Новини без коронавирус (1218)
По думите на Василев по подобна схема руската ВТБ ще "върне" на Борисов и Пеевски част от парите от продажбата на "Виваком" , която според него е собственост на Спас Русев само номинално. "За Москва отидоха 700 млн. печалба и ще бъдат разпределени така, че да стигнат до български бенефициенти - Пеевски и Борисов", каза Василев.

Като една от най-големите си грешки Василев определи създаването на политическия проект на Николай Бареков, който тръгна от притежаваната от него телевизия ТВ7. Според версията му днес целта била партията "България без цензура" "да се опълчи срещу статуквото БСП, ДПС и ГЕРБ". Направи аналогия и с покупката миналата година на Нова телевизия от братя Домусчиеви, която заради по-големия си пазарен дял от ТВ7, осигурява по-голямо влияние. "Те разбраха, че с малка телевизия няма как да постигнат успех и купиха голяма. Очевидно за всеки е, че Пеевски доминира в тази телевизия", каза Цветан Василев.

"Ако Борисов може да е премиер, защо аз не бих могъл?" - отговори той на въпрос имал ли е амбиции за премиерския пост по времето, когато банката му беше четвъртата по големина в страната.

Попитан за мнение по анонса на Божков за политически проект, Василев отговори, че би подкрепил всяка партия, която не е разработена с цел да подкрепи партиите на статуквото и която е против статуквото.

Василев каза, че не е особен оптимист за проекта на Цветан Цветанов (бившия втори човек в ГЕРБ, отстранен преди година след поредния скандал с покупка на апартамент на смущаващо ниска цена - бел ред.), който "очевидно може да навреди на Борисов чрез частично разбиване на структурите на ГЕРБ. Не изключи и бъдещо съюзяване на Цветанов с Пеевски. "Човек, за да успее, понякога си плюе на сурата. Не че му е много чисто лицето, но човек два пъти поставян в ситуация без изход и два пъти изваден чист и препран и то не от Борисов, а от Пеевски... От едната страна му правят проблеми, от друга ги решават", каза той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!