вторник, 9 юни 2020 г.

Удължаване на епидемичната обстановка - какво следва

Пет дни преди изтичането на срока на извънредната епидемична обстановка властите заговориха за удължаването ѝ. Това само по себе си не би променило сегашния ни начин на живот с разхлабени мерки по време на епидемията от коронавирус, но така правителството ще продължава да може да въвежда и/или връща ограничения, ако има скок на заразени в много нови огнища.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на националния оперативен щаб ще обсъдят утре темата, съобщи БНР като се позова на източници от правителството. В това има логика, защото заседанията на Министерски съвет са в сряда и може решението да се очаква още през утрешния 10 юни.

Освен ако няма извънредно заседание на кабинета, утрешното би било последното преди изтичането на обявената извънредна епидемична обстановка на 14 юни.

Епидемичната обстановка се удължава с решение на правителството, както гласуваха депутатите в Народното събрание на 12 май. Основният аргумент за заменянето на извънредното положение (което беше в сила до 13 май) с извънредна епидемична обстановка беше да продължат да се въвеждат по-бързо допълнителни мерки за здравето.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор и член на щаба доц. Ангел Кунчев обяви в Пловдив, че смята, че удължаване се налага заради многото заразени с COVID 19 в Доспат (засега 51 случая от работещите в цех за играчки), Сърница и Сливен. От думите му стана ясно, че като мотив за удължаване на извънредната епидемична обстановка са "граничните мерки".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!