вторник, 9 юни 2020 г.

"Тайният допинг": Разследване разкри злоупотреба с болкоуспокояващи във футбола

Разследване на ARD разкри злоупотреба с болкоуспокояващи във футбола. Германската телевизия излъчи документален филм, в който насочи вниманието към проблем, свързан с редовния прием на медикаменти в професионалния футбол.

Становището идва след дългогодишно разследване, в което мнение са дали над 150 души, сред които футболисти, лекари и експерти.

Злоупотреба в големи размери е доказана и в аматьорския футбол. Резултатите от изследване, което е част от проекта Kick On Pills, 47% признават, че взимат медикаменти за облекчаване на болката по няколко пъти през сезона. 21% от анкетираните 1142 футболисти отговарят, че редовно приемат болкоуспокояващи.

Бивши и настоящи футболисти признават за съществуването на такъв проблем, като един от тях е играчът на "Унион" Невен Суботич. Бившият футболист на "Фортуна" (Дюселдорф) и "Майнц" Дани Шахин подчертава, че не би било невъзможно да играе на високо ниво в края на кариерата си без честия прием на болкоуспокояващи.

Във филма се подчертава, че всякакви футболисти от долните до горните нива взимат такива медикаменти в големи дози преди тренировки и мачове, за да подобрят представянето си. Друг фактор за проблема е, че често треньорите пренебрегват лекарските съвети и притискат медиците да скъсят процеса по възстановяването на даден играч.

Всичко, което е важно да знаете за:
Новини без коронавирус (1218)
Болкоуспокояващите не са в забранения списък, като според протокола на Световната антидопингова агенция (WADA) за допинг се приема такова вещество или медикамент, което подобрява представянето, вреди на здравето и в разрез в духа на спорта, припомня ARD. Приемът им обаче може да увреди сърцето, бъбреците и стомаха, а също и да забави лечението на контузия и повишава риска от хронични травми.

Разследващият журналист Ханс Гейер не е съгласен с позицията на WADA. "Ако взимате болкоуспокояващи, можете да се представите по-добре, отколкото без тях. Болкоуспокояващите могат да имат сериозни странични ефекти. В своето разбиране за спорт злоупотребата с болкоуспокояващи противоречи и на етиката на спорта. Ако може да спортувате само след прием на болкоуспокояващи или лекарства, тогава това е много странно".

Президентът на Германския футболен съюз Фриц Келер заяви, че е шокиран от резултатите в изследването и обеща да предприеме нов подход. Според него аматьорският футбол има за цел да поддържа във форма хората, а не да съсипете здравето им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!