понеделник, 18 май 2020 г.

Банкрутира най-големият сателитен оператор

Intelsat, най-големият оператор на спътникови комуникации в света, се е обърнал заедно със свои дъщерни дружества (общо 35 компании) към федералния съд на източния окръг Ричмънд, щата Вирджиния, с доброволна петиция съгласно глава 11 от Кодекса за несъстоятелност на САЩ.

Основната цел на молбата до съда е финансово преструктуриране с цел продължаване на работата и финансовите операции. Така компанията си осигурява защита от кредитори по закона за несъстоятелност и ще може да използва наличните 1 милиард долара за преструктуриране на дълга си.

Същевременно, Intelsat се надява да получи разрешение от Федералната комисия по комуникации (FCC) да участва в търга за честоти от С-диапазона за разполагане на 5G безжична инфраструктура в САЩ.

По-рано, на 15 април т.г.,  Intelsat пропусна задължителните лихвени плащания по редица свои дългови задължения. Искането за банкрут е подадено в деня преди изтичане на 30-дневния гратисен период за тези плащания.

Финансовите затруднения на компанията са възникнали в резултат на продължаващата реорганизация на бизнеса, както и „във връзка с икономическата криза, причинена от пандемията на коронавирус”, се казва в официално изявление на Intelsat.

Понастоящем задълженията на Intelsat се оценяват на 14,5 милиарда долара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. По време на пандемията COVID-19 основният поток приходи на Intelsat, идващ предимно от сателитни комуникационни договори с гражданската авиация, круизните лайнери и инфраструктурата на петролните платформи, значително е намален. Цената на акциите на компанията от началото на пандемията е спаднала с 89%.

Intelsat (Международна телекомуникационна спътникова организация) е основана през 1964 г. като междудържавна организация със седалище в Люксембург. През 2001 г. Intelsat се преобразува в частна компания, а през 2015 г. се реорганизира в корпорация Intelsat с юрисдикция в щата Делауеър и седалище във Вирджиния (САЩ).

Флотилията на Intelsat се състои от около 50 телекомуникационни спътника. По официални данни, персоналът на компанията наброява около 1100 служители, а броят на клиентите й е около 1500.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!