Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

Номинираният за Оскар ПЕЩЕРАТА с премиера по National Geographic и на SIFF

Непосредствено преди телевизионния си дебют продукцията ще бъде представена на голям екран като част от София Филм Фест Прожекцията ще с...

Непосредствено преди телевизионния си дебют продукцията ще бъде представена на голям екран като част от София Филм Фест

Прожекцията ще се състои на 13.02. от 18 часа в „Дом на киното“

Спряганият за един от най-добрите филми на годината от The New York Times, Los Angeles Times, NPR и The Washington Post „Пещерата“, номиниран за награда „Оскар“ за 2020 г., направи своя първи телевизионен дебют на 25 януари тази година в САЩ, последван от световно излъчване в 172 държави на 43 езика. Определян от критиците като „безпрецедентен“ и „невероятен“, филмът „Пещерата“ „ни показва живота на един сирийски ангел“.

Начело с двукратно номинирания за награда „Оскар“ режисьор Ферас Фаяд (Last Men in Aleppo),  „Пещерата“ е вълнуващ портрет за смелост, издръжливост и женска солидарност.  За обсадените цивилни граждани в разкъсваната от война Сирия надеждата и безопасността се намират под земята, в тайна подземна болница известна като „Пещерата“, където главната лекарка и педиатър д-р Амани Балур и колегите ѝ Самахер и д-р Алаа са извоювали правото да работят наравно със своите колеги мъже по начин, който би бил немислим в потискащата патриархална култура на повърхността. Следвайки жените, които се борят с ежедневните бомбардировки, с хроничен недостиг на доставки и консумативи и непрекъснатата заплаха от химически атаки, „Пещерата“ рисува портрет на смелост, устойчивост и женска солидарност, който буди възхищение. Филмът представя един непоколебим поглед към сирийската война и някои от нейните жени-герои.

„В ролята си на сирийски кинорежисьор съм си поставил за мисия да хвърля светлина върху живота на сирийския народ и жестокостите, които и до днес продължават да се случват в моята страна.“ – казва режисьорът Ферас Фаяд. – „В д-р Амани видях надежда и станах свидетел на това как се бори със стереотипите и предразсъдъците, които управляват нашето общество, докато лекува пациенти при ужасяващи обстоятелства. Нейната история трябваше да бъде разказана и съм много благодарен на National Geographic, че я споделя с толкова много хора.“

„След премиерата на „Пещерата“ на Международния филмов фестивал в Торонто
д-р Амани и екипът ѝ трогнаха и вдъхновиха критиците и публиката със своята непоколебима смелост, състрадание и сила в лицето на съкрушителна опасност“ – споделя Каролин Бернщайн, изпълнителен вицепрезидент на глобално скриптирано съдържание и документални филми в National Geographic. – „Да разказваме удивителни, въздействащи и значими истории е в сърцето на това, което правим, и сме изключително горди да споделим „Пещерата“ със зрителската аудитория на National Geographic по света, за да привлечем така нужното внимание към хуманитарната криза в Сирия.“

Филмът предизвиква важни дискусии сред различни общности из целия свят. Към момента се очаква над 6000 души да се включат в кампанията #StandWithDrAmani и да посетят близо 100 прожекции в училища, библиотеки и обществени центрове в над 60 града по света. Допълнителни материали, които ще подпомогнат и задълбочат диалога и ангажираността на зрителите ще бъдат достъпни за всички, които са вдъхновени от историята на д-р Амани.
Тези материали, както и информация относно други начини, чрез които можете да сте съпричастни, са налични на следния интернет адрес: www.StandwithDrAmani.com.

Първата прожекция на „Пещерата“ е на Международния филмов фестивал в Торонто, където печели наградата на публиката „Гролш“, а по-късно е излъчен на повече от 30 филмови фестивала по света, включително Лондонския филмов фестивал на Британския филмов институт, фестивала „Мил Вали“, фестивала „Савана“ и Международния документален филмов фестивал в Амстердам. Филмът започна своя поход по кината през октомври 2019 г. и беше отличен с различни награди и признания, включително наградата за най-добър сценарий на Международната асоциация за документални филми, наградата Cinema Eye и е номиниран за наградата „Гилд“ за режисьори и продуценти, както и за отличието Golden Reel за звукова режисура.

Филмът е продуциран от студиото Danish Documentary Films, собственост на изцяло женски екип; Кристин Барфорд и Сигрид Дайкер са продуценти, а Ева Мулвад, Перниле Роуз Грьонкер и Микала Кро са изпълнителни продуценти. От страна на National Geographic Documentary Films изпълнителни продуценти са Каролин Бернщайн и Раян Харингтън, а изпълнителен продуцент за National Geographic е Мат Ренер.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!