понеделник, 2 март 2020 г.

Номинираният за Оскар ПЕЩЕРАТА с премиера по National Geographic и на SIFF

Непосредствено преди телевизионния си дебют продукцията ще бъде представена на голям екран като част от София Филм Фест

Прожекцията ще се състои на 13.02. от 18 часа в „Дом на киното“

Спряганият за един от най-добрите филми на годината от The New York Times, Los Angeles Times, NPR и The Washington Post „Пещерата“, номиниран за награда „Оскар“ за 2020 г., направи своя първи телевизионен дебют на 25 януари тази година в САЩ, последван от световно излъчване в 172 държави на 43 езика. Определян от критиците като „безпрецедентен“ и „невероятен“, филмът „Пещерата“ „ни показва живота на един сирийски ангел“.

Начело с двукратно номинирания за награда „Оскар“ режисьор Ферас Фаяд (Last Men in Aleppo),  „Пещерата“ е вълнуващ портрет за смелост, издръжливост и женска солидарност.  За обсадените цивилни граждани в разкъсваната от война Сирия надеждата и безопасността се намират под земята, в тайна подземна болница известна като „Пещерата“, където главната лекарка и педиатър д-р Амани Балур и колегите ѝ Самахер и д-р Алаа са извоювали правото да работят наравно със своите колеги мъже по начин, който би бил немислим в потискащата патриархална култура на повърхността. Следвайки жените, които се борят с ежедневните бомбардировки, с хроничен недостиг на доставки и консумативи и непрекъснатата заплаха от химически атаки, „Пещерата“ рисува портрет на смелост, устойчивост и женска солидарност, който буди възхищение. Филмът представя един непоколебим поглед към сирийската война и някои от нейните жени-герои.

„В ролята си на сирийски кинорежисьор съм си поставил за мисия да хвърля светлина върху живота на сирийския народ и жестокостите, които и до днес продължават да се случват в моята страна.“ – казва режисьорът Ферас Фаяд. – „В д-р Амани видях надежда и станах свидетел на това как се бори със стереотипите и предразсъдъците, които управляват нашето общество, докато лекува пациенти при ужасяващи обстоятелства. Нейната история трябваше да бъде разказана и съм много благодарен на National Geographic, че я споделя с толкова много хора.“

„След премиерата на „Пещерата“ на Международния филмов фестивал в Торонто
д-р Амани и екипът ѝ трогнаха и вдъхновиха критиците и публиката със своята непоколебима смелост, състрадание и сила в лицето на съкрушителна опасност“ – споделя Каролин Бернщайн, изпълнителен вицепрезидент на глобално скриптирано съдържание и документални филми в National Geographic. – „Да разказваме удивителни, въздействащи и значими истории е в сърцето на това, което правим, и сме изключително горди да споделим „Пещерата“ със зрителската аудитория на National Geographic по света, за да привлечем така нужното внимание към хуманитарната криза в Сирия.“

Филмът предизвиква важни дискусии сред различни общности из целия свят. Към момента се очаква над 6000 души да се включат в кампанията #StandWithDrAmani и да посетят близо 100 прожекции в училища, библиотеки и обществени центрове в над 60 града по света. Допълнителни материали, които ще подпомогнат и задълбочат диалога и ангажираността на зрителите ще бъдат достъпни за всички, които са вдъхновени от историята на д-р Амани.
Тези материали, както и информация относно други начини, чрез които можете да сте съпричастни, са налични на следния интернет адрес: www.StandwithDrAmani.com.

Първата прожекция на „Пещерата“ е на Международния филмов фестивал в Торонто, където печели наградата на публиката „Гролш“, а по-късно е излъчен на повече от 30 филмови фестивала по света, включително Лондонския филмов фестивал на Британския филмов институт, фестивала „Мил Вали“, фестивала „Савана“ и Международния документален филмов фестивал в Амстердам. Филмът започна своя поход по кината през октомври 2019 г. и беше отличен с различни награди и признания, включително наградата за най-добър сценарий на Международната асоциация за документални филми, наградата Cinema Eye и е номиниран за наградата „Гилд“ за режисьори и продуценти, както и за отличието Golden Reel за звукова режисура.

Филмът е продуциран от студиото Danish Documentary Films, собственост на изцяло женски екип; Кристин Барфорд и Сигрид Дайкер са продуценти, а Ева Мулвад, Перниле Роуз Грьонкер и Микала Кро са изпълнителни продуценти. От страна на National Geographic Documentary Films изпълнителни продуценти са Каролин Бернщайн и Раян Харингтън, а изпълнителен продуцент за National Geographic е Мат Ренер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!