петък, 28 февруари 2020 г.

"Цената на безплатното" в "Темата на NOVA"

Според Европейския здравен профил всеки седми българин е неосигурен, българите плащат най-много, предимно за лекарства, а за българските деца се отделят около 13% от парите на Здравната каса. Докъде стигат тези пари, как се лекуват децата в България и каква е цената на безплатно здравеопазването, разказва авторът Ани Салич и операторите Георги Георгиев и Светoслав Миков, тази неделя, 1 март, след централната емисия новини.
В България всички деца са здравно осигурени. Задължително всяко дете има свой личен лекар, който би трябвало да го лекува безплатно по програмата Детско здравеопазване – за профилактика и ваксини. Здравната каса обаче освобождава родителите само от потребителската такса, но често някои изследванията и лекарствата по рецепта се поемат изцяло от семейния бюджет. 
Сега в България работят 2 272 педиатри като по-голямата част от тях са в предпенсионна възраст. Най-малко са в Разград и Смолян, а най-много в София град. Младите лекари искат да лекуват деца, но в големите отделения, където има какво да научат.
Ани Салич ще покаже на зрителите на NOVA добри български педиатри и сърцати млади доктори, но и недоволни родители, а българската детска болница си остава мечта за няколко поколения майки. В момента децата обикалят между педиатрията за общи заболявания, Пирогов за хирургия, Трета градска за кардиология, ИСУЛ за онкология и още много други лаборатории и кабинети.

Каква е цената на детското здраве и грижи ли се България за здравеопазването на нейното поколение, гледайте „Темата на NOVA“ тази неделя,  1 март , веднага след централната емисия новини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!