петък, 7 февруари 2020 г.

БНТ2 представя "Асклепионът на Пауталия" - епизод от поредицата "Олтарите на България" по БНТ2 на 09.02

Тази неделя, 9 февруари, от 19:30 часа, БНТ2 ще представи „Асклепионът на Пауталия“, със сценарист Красимир Кушев, оператор Методи Стоилков и режисьор Румяна Ангелакова, епизод от поредицата „Олтарите на България“. В него зрителя ще се запознае с историята на термите в Кюстендил.

Има стотици живи извори по българската земя. Находищата на лековитите минерални води - във Велинград, във Вършец и в Сапарева баня, в Сандански, в Хисаря, в Девин и в Добринище са прочути в цял свят. Но няма пример, като термите в Кюстендил, който да разкрива в пълна мяра тайните и разцвета на най-великата цивилизация - Римската. Неслучайно тук, в термите на Кюстендил, император Марк Аврелий написва своите знаменити съчинения.
И досега термите като строителен шедьовър и културен феномен са непокътнати. Те оцеляват дори в столетията на робски ужас, когато най-съкровените паметници на българския род и вяра са унищожени.

Но как едно постижение на отдавна погинала цивилизация има и днес свое дихание, свое битие? Ще разберете в „Асклепионът на Пауталия“ на 9 февруари, от 19.30 часа, по БНТ 2!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!