вторник, 17 декември 2019 г.

5 филма от IN THE PALACE ще се състезават за Оскар

Филмовата академия на САЩ обяви кратките списъци с филмите, които ще се състезават за 92-те награди „Оскар“
Цели пет от филмите селектирани от най-големия фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната,  IN THE PALACE International Short Film Festival, достигнаха до т.н. кратки списъци и ще се състезават за „Оскар“ в 92-то издание на наградите.
„Това е огромно признание за нас, за журито и за фестивала. Доказва, че сме в правилната посока и селекцията ни наистина е от най-доброто от късото кино в света. Като Оскар квалифициращ фестивал, победителите в основните ни категории имат право да бъдат разгледани за включване в тези кратки списъци. От три наши предложения, само едно не е попаднало в тези списъци, но пък други три филма, които сме показали, са избрани от Академията и ще се състезават за номинациите. Пожелаваме успех на всички „наши“ филми“, Споделя Цанко Василев, директор на IN THE PALACE.
В категория Анимационен късометражен филм са „Извън пистата“/Hors Piste и „Той не може без космоса“/He Can’t Live Without Cosmos от последната селекция на IN THE PALACE. Филмът „Той не може без космоса“ получи наградата за най-добър анимационен филм на 16-то издание на фестивала  и съответно квалификация да бъде разгледан за включване в краткия списък на Академията.
В категория Игрален късометражен филм са „Братя“/Brotherhood, „Коледният подарък“/The Christmas Gift и „Милър и син“/Miller & Son, които също бяха излъчени и отличени от IN THE PALACE през септември тази година. „Братя“/Brotherhood получи наградата за най-добър игрален филм и съответно квалификация да бъде разгледан за включване в краткия списък на Академията, а „Милър и син“/Miller & Son получи „special mention” в същата категория.

„Той не може без космоса“ и „Братя“ могат да бъдат видени в Дом на киното като част от Програмата късометражни филми, която IN THE PALACE представя в периода 19 – 21 декември 2019.

С по един лев от всеки продаден билет ще бъде генериран фонд за финансирането на 1 един нов късомеметражен филм

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!