събота, 16 ноември 2019 г.

30 години без стена в „Темата на NOVA“

Мирната революция на смелите. Така наричат в Германия протестите, демонстрациите и инициативите на хората от бившата Източна Германия, които доведоха до падането на Берлинската стена и края на германската единна социалистическа партия.
Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Златина Зехирова и операторът Андрей Стоилов разкриват любопитни истории от Берлин – 30 години по-късно. А сюжетите на някои от тях изглеждат твърде познати - истории за ново начало, променени съдби и истински предизвикателства.
Промяната е факт, но с нея идват и нови перипетии. Германия е дом за над 10 милиона чужденци, а още повече са тези, които макар и не по произход, са германци по документи. Дали заради научените уроци от историята, Берлин иска да покаже, че приема и е отворен за всички. Ситуацията в държавата обаче не е еднозначна, тъй като през последните години се наблюдава и възход на крайнодесните политически сили.
По всичко личи, че стени има. Откъде идват разликите и какво може да се направи срещу тях – политиците, медиите, анализаторите в Германия си задават този въпрос, но ще бъдат необходими още усилия.
30-годишнината от падането на Берлинската стена е време за радост, но и за равносметка. Сигурно е едно – падането на режима направи възможно възприемането на границите като двупосочен път, вместо опасно бягство. Блъскането в стените е уморително, но трябва да вярваме, че все някога ще даде резултат.
Гледайте “Без стена" в „Темата на NOVA“ тази неделя, 17 ноември, веднага след централната емисия новини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!