петък, 18 октомври 2019 г.

Животът и смъртта на животни за ценни кожи в bTV Репортерите тази събота

Десислава Ризова разказва за съдбата на норките в българските ферми

В съботната вечер на 19 октомври изявеният репортер на bTV Десислава Ризова и операторът  Иван Филчев ще представят различни гледни точки по въпроса за отглеждането и умъртвяването на животни, заради кожата им. Филмът на bTV Репортерите „Твойта кожа“ разкрива живота на норките във ферма, близо до Стара Загора, както и акценти от законопроекта за забрана на отглеждането на животни с цел използване на кожите им.

Предвижда се забраната да влезе в сила от 1 януари 2021 година, а убийството на норки вече да се квалифицира и като жестокост към животните. Основната идея е да не се стига до умъртвяване на видове, чието месо не се яде. Сред основните мотиви на вносителите на законопроекта за забрана на фермите за ценни кожи е нехуманното отношение към животните. Те живеят на тясно, в малки клетки, и трябва да се ваксинират срещу различни болести като гана, ботулизъм и антракс, от които могат да се заразят.

Всяка година в България се избиват около 130 000 животни, за да бъдат направени палта и аксесоари от кожата им. Цената на кожата на една норка варира между 25 и 30 евро.

За забрана на убийството на норки в България от юни 2019 година има внесена подписка в Народното събрание с 51 234 подписа. Социологическо проучване сочи, че 75% от българите са срещу гледането на животни за кожи, а 65.6% са за забрана на фермите. Вече 64 организации публично са се обявили за това, а 12 европейски държави са забранили отглеждането на животни за кожа. Сред тях са Англия, Норвегия, Белгия, Холандия, Люксембург и Австрия.

Струва ли си едно животно да бъде убито, само заради кожата му, и каква е позицията на международната организация на норковъдите за положението в българските ферми за норки -  зрителите ще научат в bTV Репортерите тази събота, от 19.30 ч..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!