четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Експерт от БАН пред Bloomberg TV Bulgaria: Квантовите технологии ще се използват за предсказване на явления и процеси

Целта е научните изследвания да започнат в следващите три години
Квантовите технологии са бъдещето. За момента нищо по-авангардно и иновативно не съществува. От една страна, се използват квантовите свойства - на основата на квантовата физика и теория. Проектът на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска предстои да се реализира напълно. Една от целите на центъра ще бъде да се предсказват предварително някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер, заяви акад. Чавдар Руменин, Институт по системно инженерство и роботика към БАН, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.
„Създаването на такъв център е наистина достижение и за България, и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина и вече приключва като строително-монтажни дейности и апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация, заяви акад. Руменин.
Гостът обясни, че от една страна ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони.
„Това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч. Този лъч се дели на две части, които носят информация“, подчерта той.
Акад. Руменин уточни още, че ще бъде направен комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация.
„Ще се разиграват стратегически игри. За следващите три години целта е да започнем научни изследвания. Европейската комисия е дала 90% от средствата и за нашия център, и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката“, подчерта гостът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!