петък, 11 октомври 2019 г.

Почина Алексей Леонов – първият космонавт, излязъл в открития космос

Снимка: Getty Images
Алексей Леонов – първият космонавт, излязъл в открития Космос, почина в Москва на 86-годишна възраст, предава руската информационна агенция TACC.
Съветският космонавт ще бъде погребан на 15 октомври. Причините за смъртта му не се уточнят.

Леонов ще остане в историята като първия човек, който на 18 март 1965 г. излезе в открития космос. Полетът с „Восход 2“ (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането възниква извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат „Восход“ се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!