четвъртък, 10 октомври 2019 г.

Боби Бобев: ЕС не трябва да допуска чужди сфери на влияние на Западните Балкани

Бившият посланик на България в Албания и Косово в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
„Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Белград цели подсилване на влиянието на Турция в рамките на Западните Балкани. Констатира се наличието на повече от 150 турски фирми в Сърбия, които оперират там, а двустранният търговски обмен е от над един милиард долара. Освен това Турция ще строи новата магистрала Белград-Сараево“, заяви Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.
„Затова ЕС трябва да внимава с процеса по евроинтеграция на държавите от Западните Балкани. От доста време насам се отчита фактът, че всяко забавяне в този процес неминуемо създава вакуум, в който ще се вместят външни сили на влияние в лицето на САЩ, Русия, Китай и Турция“, коментира още Бобев.
Гостът взе отношение и по темата за ситуацията в Косово, която според него, особено с оглед на нейните международни аспекти, има сериозно влияние върху целия регион.
„Демократическата партия за първи път след обявяването на Косово за независимост минава в опозиция“, посочи Бобев. Втори много интересен момент по неговите думи е, че победител, съобразно голяма част от очакванията до момента, стана националистическата формация „Самоопределение“. „Нейният лидер Албин Курти ще бъде един от най-сериозните кандидати, ако не и доминиращ такъв, за поста на премиер“, допълни той.
Бобев обясни, че албанците безусловно са най-проинтеграционната нация в Западните Балкани, т.е. не са антиевропейски настроени.
По отношение на евентуалното членство на Косово в НАТО и ЕС, Бобев изрази мнение, че това е възможност с по-дългосрочна перспектива.
„От друга страна, темповете на икономическо развитие в Косово са ниски, а нивата на безработицата са високи“, поясни още той.
Идеята на ЕС да започне преговори за членство на Северна Македония и Албания според Бобев ще означава непрекъснато договаряне.
„Пълноправни преговори за това членство ще започнат, когато държавите изпълнят изискванията, поставени пред тях от ЕС. Според оценката на Холандия това все още не е станало. Обществата от Западните Балкани не бива да се обезсърчават по отношение на евроинтеграцията си“, заяви гостът.
В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Бобев коментира и отношенията между България и Северна Македония.
„Сравнявайки договора ни за добросъседство със Северна Македония с Преспанския договор между нея и Гърция, установяваме, че гърците са си свършили по-добре работата - договорът им е по-добре изпипан, с повече детайли“, каза той.
Боби Бобев коментира и че пикът на мигрантската криза може да настъпи след 2030-2040 г. Затова според него не трябва да изпускаме от вниманието си мигрантския процес, рисковете от него и необходимостта да се действа солидарно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!