сряда, 11 септември 2019 г.

Седмица до премиерата на Гореща зона по National Geographic

copyrightThe Hot Zone © 2018 National Geographic
През 1989 г., в научна база до Вашингтон, окръг Колумбия, за първи път е документирана поява на смъртоносната ебола на американска земя. Откритието и последващото овладяване на смъртоносния филовирус, чиито нива на смъртност достигат до 90% по това време, са заслуга на група смели учени и войници, водени от подполковник Нанси Джакс.
Мини-сериалът на National Geographic „Гореща зона“ включва шест серии. Той е вдъхновен от действителни събития, описани подробно в едноименния бестселър на Ричард Престън и разказва мъчителната история на една глобална криза, която не се е състояла.

В продукцията участва носителката на „Златен глобус“ и „Еми“, Джулиана Маргулис („Добрата съпруга“, „Спешно отделение“) в ролята на Нанси Джакс. 6-часовият, спиращ дъха сериал дебютира с два премиерни епизода на 15.09. от 21:55 часа. Поредицата е продуцирана от Fox 21 Television Studios, Lynda Obst Productions и Scott Free Productions. Кели Соудърс и Браян Питърсън са режисьори и изпълнителни продуценти, а Джеф Винтар е изпълнителен продуцент.

Освен Джулиана Маргулис, в продукцията участват Ноа Емерих („Американците“) в ролята на съпругът на Нанси Джакс – подполковник Джери Джакс, който не се колебае да рискува живота си по време на операцията по овладяване на вируса ебола, Тофър Грейс (BlackKKlansman) в ролята на доктор Питър Джарлинг, вирусолог в USAMRIID (Институт за медицински изследвания на заразни болести към американската армия), който има разногласия с Нанси Джакс относно най-добрия начин за ограничаване на вируса, Лиам Кънингам („Игра на Тронове“), в ролята на доктор Уейд Картър, важен съюзник на Нанси в надпреварата с разпространението на вируса, Джеймс Д`Арси („Вътрешна сигурност“) като Травис Роудс, представител на Центъра за контрол на вирусите, както и бивш асистент и настоящ враг на Картър, и Пол Джеймс („The Road“) като Бен Джелис, лабораторен техник в патологичната лаборатория във Вирджиния, който асистира на Нанси и доктор Джарлинг.

В поредицата участват още Робърт Уиздъм („Наркомрежа“) в ролята на полковник Върнън Тъкър от USAMRIID, началник на Джакс, Робърт Шон Ленард („Къщата“), който играе Уолтър Хъмбълт, връзката между „Хейзлтън“, корпорация за научни изследвания и лабораторията ѝ във Вирджиния и Грейс Гъмър („Г-н Робот“) като Мелинда Роудс, един от първите хора, тръгнали по следите на вируса в дебрите на джунглата. 

„ГОРЕЩА ЗОНА“ започва с ужасяваща ретроспекция от 1980 г. Нищо неподозиращ лекар в Кения преглежда пациент със симптоми, на каквито не се е натъквал преди. Действието се прехвърля в 1989 г. Колония примати се разболява в изследователски център във Вирджиния, само на 30 км. от американската столица. Проби от тъканите им са изпратени на Нанси Джакс (Маргулис), подполковник в USAMRIID, основна база на американската армия за проучвания за защита и противодействие срещу биологични войни.  Инстинктите на Джакс, както и нейният опит, ѝ подсказват, че това е нещо много по-сериозно от обикновен вирус при примати. Въпреки скептицизма на колегите си доктор Питър Джарлинг (Грейс) и полковник Върнън Тъкър (Уиздъм) и с подкрепата на съпруга си, подполковник Джери Джакс (Емерих), ветеран от американската армия и на ментора си, доктор Уейд Картър (Кънингам), тя се амбицира да открие истината.

Поредица от научни тестове, които Нанси упорито провежда, разкриват ужасяващата истина за ситуацията и принуждават армията да предприеме действия за предотвратяване на епидемия. Действието отново се връща в края на 70-те, за да разкрие как доктор Картър и Травис (Д‘Арси) първи проследяват, изучават и се опитват да ограничат ебола в Африка. Но дали урокът, който са научили, ще им помогне да спрат болестта, която застрашава да унищожи човешката популация? Драматичен и напрегнат научен трилър със смела и решителна героиня в центъра на събитията, „ГОРЕЩА ЗОНА“ борави с истинска наука и човешка драма, и разказва история, актуална и до днес.


ЕПИЗОДИТЕ ВКЛЮЧВАТ:


ПРИСТИГАНЕТО
15.09. от 21:55 часа
Подполковник Нанси Джакс е съпруга и майка на две деца и има една от най-опасните професии на света. Всеки ден тя облича няколко защитни слоя екипировка и влиза в лаборатория с ниво на сигурност 4 на USAMRIID, където работи с най-смъртоносните вируси на света. Един ден, през 1989 г., след като пристига на работа, тя тества проба и започва да подозира, че това е един от най-опасните вируси от категория, наречена филовируси. Още по-притеснително е мястото, откъдето е пробата – институт за проучване на маймуни на 30 километра от столицата на страната. Когато след проблем в лабораторията пробата е загубена, инстинктите на Джакс я изправят срещу болестта.


КЛЕТКА "H"
15.09. от 22:55 часа
Подполковник Нанси Джакс трябва да поеме нещата в собствените си, компетентни ръце. Тя убеждава служител от изследователския център на „Хейзълтън“ да ѝ даде още проби от заразени маймуни. В лаборатория, тя и довереният ѝ партньор, доктор Питър Джарлинг, тестват новите проби и се оказват лице в лице с вируса. Джакс е решена да намери източника му. Тя включва и своя ментор, експертa по ебола, доктор Уейд Картър.


ХАОС
22.09. от 21:55 часа
Когато представителите на различни агенции не стигат до единодушно решение как да се справят с откритието на Нанси Джакс, тя бързо осъзнава, че има няколко протокола за действие, при засичане на вирус на американска земя. Служител в лабораторията с маймуните се разболява и Джакс се опасява, че вирусът се е пренесъл върху хората. Травис Роудс от Центъра за контрол на заболяванията, пристига с предложение за различен подход към ситуацията. Докато Джакс се бори с назряващите проблеми, зрителите разбират, че Картър и Роудс са били сред първите, открили ебола в Африка десетилетия по-рано.

ЗАМЕНИМИ
22.09. от 22:55 часа
Нанси Джакс повежда екип от USAMRIID, за да ги подготви за най-опасната мисия, която някога са предприемали. С пълен достъп до лабораторията, рискът от мисията притеснява семейството на Джакс. Нейният съпруг, Джери, търси начин да защити съпругата си. Междувременно Джакс смята, че менторът ѝ, доктор Уейд Картър, може да има друга цел. Неговата мания по разкриване на опасностите от ебола го кара да взема съмнителни решения. Екип от специалисти по животните към USAMRIID, воден от Джери, се отправя да изкорени вируса в базата, докато все повече служители се изследват за вероятна зараза.

КАРАНТИНА
29.09. от 21:55 часа
В лабораторията за изследване на примати се надига неподозирана заплаха. Нанси Джакс работи неуморно, за да разбере защо вирусът се проявява различно от очакваното в човешките жертви. Задачата за евтаназиране на маймуните се оказва опасна и това провокира нова заплаха. Дори най-силните в екипа са притиснати до стената. Семействата на служителите са събрани тихомълком, за да бъдат предпазени останалите хора от възможно заразяване. Джакс трябва да направи невъзможния избор между семейството и дълга към страната си. 

СКРИТ
29.09. от 22:55 часа
Нестабилната ситуация в изследователската база, изложена на зараза, заплашва да излезе извън контрол. Нанси Джакс продължава работа, докато всички около нея се отчайват и предават. Изтощението застрашава прецизността, която е необходима за елиминиране на заплахата. Усилията на екипа за ограничаване на паниката са застрашени, когато пресата се намесва и съседите осъзнават близката опасност. Джакс е принудена да се изправи срещу своя наставник, доктор Уейд Картър, когато ситуацията излиза извън пределите на изследователския център за маймуни и поставя хората в опасност. Джакс се сблъсква с последиците от опитите си да балансира между опасната си кариера и любящото си семейство. Дългогодишните конкуренти д-р Картър и Травис Роудс достигат до задънена улица. Това може да определи колко още хора извън лабораторията са били изложени на вируса.

„ГОРЕЩА ЗОНА“ е продуцирана от Линда Оубст от Lynda Obst Productions, Ридли Скот и Дейвид Зукър от Scott Free Productions, както и от Джеймс В. Харт, Кели Соудърс и Браян Питърсън. Майкъл Ъпендал също е изпълнителен продуцент. Джеф Винтар е помощник изпълнителен продуцент.  Каролин Дж. Бернщайн е изпълнителен вицепрезидент и ръководител на международната дивизия за развитие на игрални продукции за National Geographic. Сериалът е продуциран от Fox 21 Television Studios, Lynda Obst Productions и Scott Free Productions. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!