сряда, 4 септември 2019 г.

Открийте магията на химията с Канал Da Vinci на 21-ви септември!

Време е за малко зрелищна наука! Всичко във Вселената е просто смес от микроскопични елементи от периодичната таблица на Менделеев. Всичко около нас е изградено от химически елементи и изучаването на техните молекули може да бъде невероятно вълнуващо. Какво се случва, когато ги смесвате? Дали ще се чуе шиптене или гръм? Открийте магията на химията на 21-ви септември от 16:30 ч. със специалната програмна селекция на канал Da Vinci!

Джон Фил в „Уголемена наука“ представя някои от най-хитрите примери в науката, докато ни показва какво е общото между котенцата и електроните, как химията може да накара предметите да летят, как може да се надува балон, без дори да бъде докоснат… Вулканът от оцет и сода за хляб трябва да стане по-реактивен. Какво става, ако използваме 60 пъти повече продукти? А стопроцентова киселина? А по-реактивни химикали? Фил покрива целите си дрехи с хидрофобен спрей и влиза в басейна. Защо остава сух? Той показва също как да направим ракета, задвижвана от антацитни таблетки и използва химията, за да създаде светлина и кристали.

Предаването „Изумителни постижения“ представя специално „Дмитрий Менделеев - произходът на нещата и периодична система на елементите“. Баронът иска да забогатее, като си направи злато и за целта той следва стара алхимична рецепта, като смесва експлозивни елементи с разтопени метали. Дмитрий Менделеев му напомня, че само химията може да обясни формирането на материя, като съчетава различни природни елементи.

В „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ разберете как едно от най-важните открития в историята е било направено в барака. Наистина! Именно там Мария Кюри и съпругът й Пиер изследват невероятната енергия на елемента полоний. Мария Кюри го харесва толкова много, че го кръщава на родината си Полша!

Водещият на „Изследователи: Направи си сам наука“ – Стив Спанглър, разкрива как да си направим щури неща с обикновени продукти от супермаркета. Експериментирайте с „Изследователи: Направи си сам наука“ и си направете лампа от лава и слонска паста за зъби. Има цяла лаборатория в кухнята ви, която само чака са бъде открита. Стив показва как да си направим например сапунено суфле... А когато свършите с експериментите в кухнята, можете да започнете да печете!

Приготвянето на сладкиши е като научен експеримент. Гледайте вкусните научни експерименти в „Знаеш ли как?“, за да откриете невероятната химия на сладкишите и да се научите да правите най-добрия шоколадов мус на всички времена с възможностите на химията.

Всичко това и още по Da Vinci Kids. 21ви септември от 16:30 ч.

16:30 Изумителни постижения - Дмитрий Менделеев - произходът на нещата и периодична система на елементите
17:05 Уголемена наука – Химия
17:25 Когато порасна - Химик в козметична компания
17:35 Уголемена наука - Антацитна ракета
18:00 Изследователи: Направи си сам наука - Химия в кухнята
18:20 Знаеш ли как? - Невероятната химия на сладкишите
18:35 Абсолютно гениално с Дик и Дом - Мария Кюри и избухналата барака

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!