петък, 20 септември 2019 г.

bTV Репортерите открива есенния сезон с филм за над 70-годишното разделение на Корейския полуостров

Международният редактор на bTV Николай Колев с разказ за последствията от една братоубийствена война и волята за помирение след нея

В съботната вечер на 21 септември bTV Репортерите ще даде начало на есенния телевизионен сезон, като влезе в домовете на зрителите с филма „Разделената Корея“.
След като посети Южна Корея, като част от делегация на Съюза на българските журналисти, международният редактор на bTV Николай Колев разказва за разделението в резултат на една братоубийствена война, и за волята за обединение, която все още е жива.
Филмът „Разделената Корея“ идва в контекста на историческата среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона, която дели Северна и Южна Корея. Символно натоварена среща и една малка крачка на Тръмп, която направи огромен скок в мирния процес на Корейския полуостров.
Войната между Северна и Южна Корея приключва с примирие през 1953г., но не и с мирен договор. В последните години Сеул и Пхенян отвориха нова страница в отношенията си и възстановиха диалога за помирение. Но с годините, отчуждението между Севера и Юга се задълбочава и темата за обединението се отдалечава.
Кои са факторите, които пречат на обединението на Корейския полуостров? Възможно ли е единството на Кореите да роди нова световна икономическа сила и кой се страхува от това? Отговорите - тази събота в bTV Репортерите, веднага след централните новини по bTV.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!