петък, 6 септември 2019 г.

134 години обединена България

Снимка: iStock
Честит празник!
България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 134 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях. В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре - днешният град Съединение.

Днес тържества ще има на много места в страната. В града под тепетата празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. В аванс за зрителите на NOVA участници във възстановката разказаха за предстоящото събитие.

Сред най-важните събития в Пловдив в празничния ден е откриването на обновения площад "Централен" след дълъг ремонт. Част от него е и Античният форум, чиято реставрация е на финала. За него в ефира на "Здравей, България" разказаха археологът Елена Кесякова и Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей.

В София ще има церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

В старопрестолната столица ще се проведе военен ритуал за издигане на националното знаме. Ще бъде открит и паметник на генерал Сава Муткуров. В 21.30 ч. на площад „Цар Асен I” започва аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!