вторник, 13 август 2019 г.

Големият лондонски пожар, тайните на математиката и магията на химията по Da Vinci през септември

Представяме ви премиерите и акцентите по Da Vinci през септември 2019.

Премиери

Ужасна история – специално издание: Големият лондонски пожар
6ти септември 2019 г. – петък, в 20:30 ч.

През 1666 година в Лондон един малък огън се превръща в огромен пожар! Когато Томас Фаринър изгаря кифличките в пекарницата си на Пъдинг Лейн, пожарът се разпространява из града и вилнее повече от четири дни, като разрушава 13 000 къщи и 89 църкви. Уау! Как кметът е помогнал за потушаването на пожара? Гледайте „Ужасна история - Големият лондонски пожар“ на 6ти септември в 20:30 ч., за да разберете. Няма да повярвате!

Вълшебни числа: Тайните на математиката с Хана Фрай
Част I: 8ми септември 2019 г. – неделя, в 23:00 ч.
Част II: 15ти септември 2019 г. – неделя, в 23:00 ч.
Част III: 22ри септември 2019 г. – неделя, в 23:00 ч.

Дали математиката е елемент от строежа на Вселената, чиито правила откриваме и до днес? Или тя е нещо, изобретено от човека, подобно на езика? С тези сериозни въпроси на ум, доктор Хана Фрай тръгва на път из областта на математиката, от философския й произход до състоянието й на универсален език и фундамент на цялата наука. От дръпването на цип през идеите на Нютон за гравитацията до въпроса за безкрайността, явяващ се в различни мащаби, в продължение на трите епизода на „Вълшебни числа: Тайните на математиката с Хана Фрай“ водещата открива, че отговорите далеч не ся ясни. Вие как мислите?  Бъдете с Хана Фрай по Da Vinci на 8ми, 15ти и 22ри септември в 23:00 ч., за да изследвате тези математически тайни и не само тях.

Как стигнахме дотук със Стивън Джонсън
Част I: 29ти октомври 2019 г. – неделя, в 23:00 ч.
Част II: 6ти октомври 2019 г. – неделя, в 23:00 ч.
Част III: 13ти октомври 2019 г. – неделя, в 23:00 ч.

Историята изобилства от странни разкази и смели действия. Бъдете със Стивън Джонсън, който ще ни представи някои от тях в „Как стигнахме дотук“. С разказите си за риба, падаща от крановете на чешмите, златни дискове в космоса и хотели, направени от лед, той разглежда хората и иновациите, които са направили възможен съвременния живот и са ни дали нещата, които днес приемаме за даденост.

Специални програми
Магията на химията
Събота, 21ви септември 2019 г. , от 16:30 ч. до 19:00 ч.

Време е за малко зрелищна наука! Всичко във Вселената е просто смес от микроскопични елементи от периодичната таблица на Менделеев. Вие. Аз. Вашият стол. Дрехите, които носите. Всичко това!  Всичко около нас е изградено от химически елементи и изучаването на техните молекули може да бъде невероятно вълнуващо. Какво се случва, когато ги смесвате? Дали ще се чуе съскане или гръм? Открийте магията на химията.


Джон Фил в „Уголемена наука“ представя някои от най-хитрите примери в науката, докато ни показва какво е общото между котенцата и електроните. Вижте как химията може да накара предметите да летят и наблюдавайте как Джон надува балон, без дори да го докосва. Опитайте същото у дома. И вие можете да си направите ракета!В „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ разберете как едно от най-важните открития в историята е било направено в барака. Наистина! Именно там Мария Кюри и съпругът й Пиер изследват невероятната енергия на елемента полоний. Мария го харесва толкова много, че го кръщава на родината си Полша!Експериментирайте с „Изследователи: Направи си сам наука“ и си направете лампа от лава, суфле от сапун и слонска паста за зъби. А когато свършите с експериментите в кухнята, можете да започнете да печете! Гледайте „Знаеш ли как?“, за да се научите да правите най-добрия шоколадов мус НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА с възможностите на химията. Мммм!

Всичко това и още по Da Vinci Kids. 21ви септември от 16:30 ч. Удивявайте се!

16:30 Изумителни постижения - Дмитрий Менделеев - произходът на нещата и периодична система на елементите
17:05 Уголемена наука – Химия
17:25 Когато порасна - Химик в козметична компания17:35 Уголемена наука - Антацитна ракета
18:00 Изследователи: Направи си сам наука - Химия в кухнята
18:20 Знаеш ли как? - Невероятната химия на сладкишите
18:35 Абсолютно гениално с Дик и Дом - Мария Кюри и избухналата барака

Продължаващи НОВИ епизоди:
Ловци на история
Всеки петък в 18:30 ч.

Гении на древния свят
Част III - Сократ: 1ви септември 2019 г. - неделя в 23:00 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!