четвъртък, 29 август 2019 г.

Кое е общото между науката, писането на код и градинарството – в „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR

Д-р Христо Аладжов съучредява международна фондация за откриване на опасни химикали, които не се тестват върху животни
Компютърният инженер д-р Христо Аладжов започва професионалния си път в Българската академия на науките, преминава през Американската агенция за опазване на околната среда и Oрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие във Франция, за да се върне обратно у нас. Историята му представя Петя Кертикова в рубриката си „Завърналите се“, която е част от сутрешния блок „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR.
„В БАН бях потънал в някакъв коловоз, работех по много проекти, без да мога да се концентрирам в нещо конкретно. Работех и на отделен проект, за да мога да си докарвам доходи и да съществувам като млад човек“, спомня си д-р Аладжов.
Той успява да съчетае писането на код с желанията си да опази околната среда и животните. Свободното си време прекарва в градинката си в Бистрица, където е в хармония със себе си. По градинарството го запалва дядо му.
„Всъщност се завръщам към истинските си желания. В момента съм един щастлив човек в България“, споделя д-р Аладжов, който пътува за работа с колело, изминавайки по 12 км на ден.
Докато е в САЩ д-р Аладжов основава изследователска фондация QSAR, посветена на алтернативни методи за идентифициране на опасни химикали, без те да са тествани върху животни. Отвъд Океана той основава и онлайн платформа за сътрудничество между учените в цял свят.
Науката тече във вените на д-р Аладжов. Майка му е физик, а баща му - машинен инженер. Сега работи за IT компания, която разработва решения за бизнеса, базирани на отворен код и изкуствен интелект. Един от продуктите е платформа за медии.
„Там проблемът е да се идентифицират новините по много начини. Първото нещо е, като прочете алгоритъмът текста на новината, да може да каже къде се развива например действието - да се намерят всички споменавания на страни, държави, градове“, обяснява д-р Аладжов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!