сряда, 24 юли 2019 г.

Експерт: Чумата по свинете в България е катастрофа

Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите, коментира темата в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

„Трябва всички да разберат, че това, което в момента се случва в свиневъдството, е катастрофа. Ние още от миналата година, когато беше първият случай, настояваме за бързи превантивни мерки. В момента се върви след заболяването - взимат се крути мерки, за които вече е късно.” Това заяви по телефона в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България.

„Унищожаването на животни към този момент в огнищата на зараза е мярка, но ние говорим за планово изколване на животните от личните дворове, което няма да е унищожаване. Собствениците трябва да си заколят животните. По този начин ще се намалят щетите в национален мащаб,“ каза още Бъчварова.

По отношение на възможността да бъдат наложени санкции на неспазващите правилата, Бъчварова отговори, че е по-важно всички да бъдат убедени, че мерките трябва да бъдат изпълнявани. Тези мерки включват "изчистване" на 20-километрови зони около големите свинекомплекси от домашни прасета и от диви свине. Правилата важат за всички по веригата - от домашни стопани, собственици на големи ферми, ловци и др. Ако не се вземат тези мерки, цяла България ще стане като област Русе, убедени са от Асоциацията на свиневъдите.

„Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази един път на бюджета и данъкоплатците и втори път на пазара, чрез по-високи цени на вносното свинско месо. Възстановяването на едно стопанство отнема поне година и половина до две години“, посочи Галя Бъчварова.

По думите на Бъчварова съкращаването на работни места вече е факт в Русенско. Според нея, въпросът за компенсациите е поставян пред Министерство на земеделието и храните, но няма отговор от страна на държавата. Тя определи като много ниска спряганата неофициално сума от 2 млн. лева компенсация за 17 хиляди свине. Това са по около 250 лева на животно, което не включва други разходи - например обезщетения за освободени служители, почистване на свинекомплекси без дори да се споменават пропуснатите ползи, каза Бъчварова.

Тя посочи още, че потребителите на свинско месо не са застрашени от нищо, единствената заплаха е за животните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!