сряда, 24 юли 2019 г.

В "#Европа" - поучителни примери от финландското председателство

От 1 юли до края на годината председател на Съвета на ЕС е Финландия. „Устойчива Европа, устойчиво бъдеще“ е мотото, с което страната на Северното сияние, сауната и най-чистата вода фокусира вниманието върху проблемите на екологията. Една от най-развитите държави е предвидила близо половин милиона евро, за да компенсира въглеродния отпечатък от полетите, с които ще пристигат европейските делегати за срещите на високо равнище. За амбициозните проекти на Финландия – родината на кънките, Angry Birds и SMS – съобщенията - разказва Ива Стойкова.
Новият мандат на европейските институции продължава с рокадите на ръководните постове. След Марио Драги се очаква, че в президентския стол на Европейската централна банка да седне потомствена френска аристократка и кавалер на ордена на Почетния легион  - Кристин Мадлен Одет Лагард. Възпитаничката на лицея „Клод Моне“ и американския колеж в щата Мериленд е един от преводачите по време на процеса Уотъргейт, а през 90-те години на миналия век неин колега в Центъра за международни стратегически анализи е самият Збигнев Бжежински. Предстоящото издание на „#Eвропа“ разкрива  още  подробности за впечатляващия път в политиката на Кристин Лагард, чиято оставка като управляващ директор на Международния валутен фонд влиза в сила на 12 септември.
Тази седмица в „#Eвропа“ депутатът от Европейския парламент Илхан Кючюк споделя вижданията си за шансовете на страната ни да развие икономическия си потенциал, проучване на „Галъп Интернешънъл“ представя  данните от изследване на очакванията на хората за икономическите перспективи в техните държави.
В сезона на плажните отпуски предавенето „#Eвропа“ поглежда към морските развлечения от необичаен ракурс. Ако за нашето крайбрежие сърфистите са по-скоро екзотична атракция, атлантическите брегове на Франция, Испания и Португалия отдавна са притегателна място за любителите на екстремното спускане по вълните. Великобритания, Италия и Гърция са новите европейски дестинации за сърфистите. Теодора Гатева  ще запознае зрителите с няколко мобилни приложения, създадени със средства на ЕС, които дават възможност на запалените фенове на водните спортове да следят къде и кога вълните и вятърът са най-благоприятни.
С настъпването на лятото значително нараства трафикът не само по суша, но и по въздух. Тази неделя в „#Eвропа“ адвокат Александър Иванов дава ценни потребителски съвети за случаите, когато полетът закъснява или се отменя.

Гледайте предаването „#Европа“ тази неделя (28 юли) от 12:30 часа по БНТ1!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!