събота, 27 юли 2019 г.

Експерти: Рискове от измами вследствие на НАП-лийкс има

Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност, и Борис Колев, IT експерт, коментират последствията от НАП-лийкс в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR
Рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става дума за голяма група от хора с персонализиран подход, могат да се случат непредвидими ситуации. Около това мнение се обединиха Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в София Тех Парк, бивш национален координатор по киберсигурност, и IТ експертът Борис Колев, в интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR, което ще се излъчи в събота, 27 юли, в 17:30 часа.
"Това не е дигитален Чернобил, бих казал, че е по-страшно от Чернобил, тъй като ние не знаем кога и какво ще се случи с тези данни," заяви Шарков  пред водещата Милена Милотинова.
„Всичко това е ясен знак, че имаме много ниска превенция, превантивни действия и киберхигиена от страна на организации, фирми, които събират, използват и комуникират с данни“, заяви Шарков. "По отношение на последствията (б.р. - от изтеклата от НАП лична информация) мисля, че тепърва ще виждаме изобретателност в използването на тези данни," каза Шарков.
Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие от тези данни, на мнение е Борис Колев. Според него обаче проникването в системата на НАП и разпространението на данни са две различни действия, направени от различни извършители.
Според експертите е необходима масова кампания за повишаване на киберхигиената, както и смяна на паролите и личните карти на засегнатите от изтичането българи.
„Най-вероятно няма да сме само ние, които ще се самосанкционираме“, каза още Шарков по отношение на глобата, която Комисията за защита на личните данни ще наложи на НАП и изрази мнение, че е възможно България да бъде първата, наказана от Европейския съюз за изтичане на данни. 
За НАП-лийкс и какво прави държавата за сигурността на личните ни данни тази събота от 17.30 в предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR говори и Красимир Симонски, зам.-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. Политологът Христо Панчугов коментира и дали течът на данни компрометира настояването ни за приемане в Шенген.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!