четвъртък, 25 юли 2019 г.

БНТ отбелязва 100-годишнината от рождението на патриарха на българската анимация Тодор Динов

В събота (27 юли) 15,00 часа БНТ1 ще излъчи творчески портрет на художника Тодор Динов – основоположникът на Българската анимационна школа, създател на първата студия за анимационни филми у нас и основател на катедрата по анимация към ВИТИЗ (днес Националната академия за театрално и филмово изкуство). Автори на документалната лента са Елена Сотирова и Иван Атанасов, оператор е Светлозар Антонов.
През 1954 г. дипломната работа на Тодор Динов - филма „Юнак Марко“ – поставя началото на професионалното рисувано кино у нас. Анимацията е създадена по мотиви от народния епос за Крали Марко и е призната от критиците за творба на световно равнище.  Тодор Динов е автор, режисьор и сценарист на повече от 40 анимационни продукции и няколко игрални филма, карикатурист, илюстратор, живописец и плакатист. Негови ученици са аниматори и режисьори като Доньо Донев, Стоян Дуков, Иван Андонов, Иван Веселинов. Самият Динов разказва, че започнал да рисува, когато гледал майка си да тъче килим с огромни червени и зелени ромбове и черно-бели орнаменти. Когато се вглеждал в шарките, фигурите започвали да трептят и това била първата „анимация“ в живота му. Взема уроци по рисуване в Промишленото училище в Пловдив, а по-късно завършва театрална декорация в Художествената академия в София.
През 1965 г.  се ражда неговият филм „Маргаритката“, който се превръща в емблема на българското анимационно изкуство. Анимационната история обира овациите на фестивалите в Лайпциг, Буенос Айрес, Анкара, Виена, Чикаго и Кан. През 1967 г. „Маргаритката“ е обявен за най-добрия български детски филм.
Края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век са белязани от филмови творби, които носят отпечатъка на модернизма: "Прометей", "Ревност", "Гръмоотоводът", "Приказка за боровото клонче".
Тодор Динов работи и в игралното кино за филмите "Иконостасът", "Парижки дъжд", "Барутен буквар". Неговият филм "Ламята", който БНТ1 ще покаже от 13:30 часа в събота (27 юли) е създаден през 1974 г. по сценарий на Николай Хайтов. Оператор е Борис Янакиев, а музиката към филма е на Александър Бръзицов.  Зрителите ще имат възможност да видят на екрана на обществената телевизия незабравимите актьори  Никола Тодев, Георги Парцалев, Петър Слабаков, Васил Михайлов, Вълчо Камарашев, Домна Ганева, Евстати Стратев, Лъчезар Стоянов, Сотир Майноловски и др.
Тодор Динов е един от гостите в първото издание на легендарното предаване на БНТ „Всяка неделя“ на 7 януари 1979 г. Тогава на въпрос на Кеворк Кеворкян „Какво Ви донесе анимацията“, той отговаря: „Тя не ми донесе, тя ми отнесе очите, но ми даде възможност да поставя рисунката в четвъртото измерение“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!