събота, 1 юни 2019 г.

ЕВРОПА СЛЕД ВАЖНИЯ ИЗБОР - тази неделя в предаването на БНТ „#Eвропа“

Тази неделя предаването на БНТ „#Eвропа“  обобщава изборните резултатите в страните от Стария континент и откроява детайлите в новата визия на европейците за бъдещето на Съюза
С почти 33% избирателна активност миналата неделя се наредихме сред не особено заинтересованите от европейските въпроси. Утешително е, че след нас са Словакия с едва 22% гласували, Чехия и Словения. Куриозен обаче е фактът, че в Обединеното кралство, което се готви за „Брекзит“, 37 на сто от имащите право на глас са се възползвали от възможността да изберат евродепутати, пък макар и само до октомври. Ели Гигова и операторът Иван Антонов ще разкажат подробности за парадоксалния избор на англичаните, които изпращат в Европарламента най-ревностния привърженик на излизането от ЕС – Найджъл Фарадж.
Вотът в Париж дискредитира „жълтите жилетки“, които поддържат градуса на протеста, но проиграха шанса да защитават позициите си със средствата на демокрацията. Може би най-оспорваното състезание, в което партията на Марин льо Пен излезе с „едни гърди“ пред коалицията на президента Еманюел Макрон, проследиха Ирина Цонева и Илия Иванов.
Италианците подкрепиха идеята на премиера Матео Салвини за ЕС от силни държави. Александър Марков и Владимир Богдански разказват в „#Eвропа“ разделена  или уморена е Италия след най-дългия изборен ден – там той продължи до 23 часа в неделя.
В Германия се надигна най-мощната „зелена вълна“. В най-голямата държава в ЕС изборите следиха Мария Стоянова и оператора Станислав Ангелов и срещат зрителите на предаването с хората, които продължават да вярват в силата на обединена Европа.

Гледайте голямата европейска обиколка на #Eвропа:
Париж, Лондон, Рим, Берлин след вота –
тази неделя (2 юни) от 12:30 часа по БНТ 1!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!