събота, 8 юни 2019 г.

Документалната поредица на БНТ "В кадър" представя филма "Да срещнеш папа Франциск"

Журналистката Цветелина Йорданова, операторът Атанас Атанасов и режисьорът Борислава Димова събират в документален филм размислите и емоциите от общуването с един от най-влиятелните лидери на нашето време

Филмът „Да срещнеш папа Франциск“ е посветен на едно от най-значимите събития у нас от последното десетилетие - апостолическото пътуване на Светия отец в България. Авторите му проследяват срещите с папа Франциск, в живота на тримата герои: Ива Кочева от Раковски – едно от 245-те деца, които получиха първо причастие от папата, католическия свещеник отец Страхил Каваленов – официалният преводач на Светия отец и един от най-влиятелните съвременни режисьори Вим Вендерс.
През 2018 година той създава филма "Папа Франциск: човек на думата си". Както самият Вендерс споделя в интервюто си за БНТ, това „не е филм за папата, а е филм с папата“, който разкрива неговия поглед към света, към отношенията между хора и религии, към процесите и проблемите. Вим Вендерс е единственият, към когото отправя покана секретарят на Ватикана по комуникациите. В продължение на 2 години той има рядката привилегия да общува очи в очи с първия папа в историята на църквата, който приема името на Свети Франциск от Асизи и черпи от него вдъхновението си, изумителната си дарба за общуване и изпълнения с надежда поглед към света.
Освен екипа на БНТ, отец Страхил Каваленов е един от малцината, които следват папа Франциск при всичките му срещи в България. Самият той не е израснал в католическо семейство, но днес монсеньор Каваленов служи в две енории – във Велико Търново и Габрово. Завършил  националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“, след това - история в Софийския университет. Духовното си образование получава в Папската духовна академия в Краков и Латеранския папски университет в Рим. Отец Каваленов е официалният преводач на папа Франциск по време на визитата му в България и има изключителната възможност освен да посредничи при всички срещи от програмата на посещението, но и лично да беседва с Негово Светейшество.
Пред камерата на БНТ говори и проф. Владимир Градев – бивш посланик към Светия престол и преподавател в катедра "История и теория на културата" на СУ "Св. Климент Охридски".
    Във филма са използвани уникални кадри, заснети от операторите на обществената телевизия по време на визитата. Именно през техния поглед зрителите на повече от 70 телевизии в над 50 държави на четири континента проследиха програмата на папа Франциск в България. БНТ беше телевизията - официален разпространител на картина на посещението, в чиито 3 дни бяха излъчени над 15 преки предавания и специална студийна програма.
Режисьорът на лентата „Да срещнеш папа Франциск“ - Борислава Димова е работила над много документални филми и е преподавател „Кино и телевизионна режисура“ в Нов български университет. Продуцент на филма е Надя Обретенова.

В неделя (9 юни) от 20,45 часа по БНТ1 в рубриката „В кадър“
гледайте документалния филм „Да срещнеш папа Франциск“!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!