Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

bTV Репортерите за новите разделителни линии, които Унгария чертае в Европа

На прага на „Евроизбори 2019“ Иван Георгиев разкрива как на мястото на падналите преди четвърт век граници по пътя към демокрацията днес с...

На прага на „Евроизбори 2019“ Иван Георгиев разкрива как на мястото на падналите преди четвърт век граници по пътя към демокрацията днес се издигат стени

В съботната вечер на 18 май bTV Репортерите ще повдигне завесата към Унгария на Виктор Орбан, към страха от мигрантите и Сорос и към пропагандата и фалшивите новини в навечерието на изборите за нов Европейски парламент.
Във филма „Граници“ топрепортерът на bTV Новините Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще покажат как четвърт век по-късно събитията в Европа се повтарят, само че с обратен знак.
През лятото на 1989 година малкото градче Шопрон на унгарско-австрийската граница е сцена на исторически събития. Униформени войници режат телената ограда в доскорошната „полоса на смъртта”, а за 700 източногерманци, летували на езерото Балатон, „Желязната завеса“ е вдигната, година преди падането на Берлинската стена. Сълзите от щастие съхраняват за историята символичното начало на един дългоочакван край, а Унгария става първата страна в Източния блок, направила крачка към демокрацията и падането на границите.

Точно 26 години по-късно екип на bTV Репортерите ще покаже как хиляди имигранти от Близкия изток и Централна Азия срещнаха стена на унгарско-сръбската граница по пътя си на Запад през 2015-а. И отново сълзи сложиха началото на процес, в който Унгария започна да променя съдбата на Европа. Така, в пика на имигрантската вълна, от стъпканите поля на юг от Будапеща се родиха нови герои.

Защо Централноевропейският университет и фондация „Отворено общество” се оказаха нежелани в Будапеща и как страхът доказа, че е най-силният политически афродизиак – отговорите само в bTV Репортерите, тази събота, веднага след централната емисия новини.

Филмът „Граници“ е част от журналистическата поредица на bTV Новините „Промяната Европа“, посветена на предстоящия евровот и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV всеобхватна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!