петък, 24 май 2019 г.

БНТ с награда за принос към българската телевизия и изкуство "Златно перо"

В навечерието на 60-ата годишнина от създаването на Българската национална телевизия обществената медия бе отличена с престижното отличие „Златно перо“.
Призът, който  се връчва за 24-ти пореден път, е символ на дълбоката признателност за приноса на изтъкнати творци и институции за съхранението и развитието на българската духовност.
Инициатори на наградата са „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“, които всяка година, в навечерието на Деня на българската култура и просвета, присъждат почетния знак „Златно перо“ на 24 изявени музиканти, театрали, писатели, художници и журналисти.
Сред лауреатите на „Златно перо“ тази година са директорът на къща музей "П. Владигеров"  Надя Сотирова, композиторът Ангел Заберски, писателката Здравка Евтимова, примабалерината и балетен педагог Красимира Колдамова, популярният изпълнител Васил Найденов, цигуларката Мила Георгиева и други именити творци, всеки от които е бил част от програмата на Българската национална телевизия.
Носители на наградата тази година са и композиторът Стефан Димитров, който през 1997 г. е генерален директор на БНТ и е един от авторите на телевизионните предавания „Екип 4“, „Форум“ и „Преди новините“ по БНТ, автор е на музиката към популярни телевизионни филми и на почти всички песни за популярното актьорско трио „НЛО“, познато от екрана на обществената телевизия; актьорът Владимир Пенев – водещ на предаването „Най-хубавите години от нашия живот“ по БНТ 1, с редица роли в телевизионния театър, филмовия дублаж и в продукциите на БНТ  „Нон грата“, „Пустинният бегач“, „Под прикритие“, „Недадените“, „Четвърта власт“, „Бартер“ и др.
„Златно перо“ 2019 получиха актрисата Здрава Каменова, която е и сценарист на популярното предаване на БНТ „Милион и две усмивки“, операторът Константин Занков, заснел множество документални филми, излъчени в ефира на обществената телевизия, както и обичаната актриса, певица и писател Лиана Антонова, чиито роли и изпълнения са част от Златния фонд на БНТ.
Една от важните обществени функции на БНТ е популяризирането на произведения от български автори, на българското изпълнителско изкуство и осигуряването на достъп до националните и световни културни ценности и технически постижения. Само за 2018 г. творческите екипи на БНТ са създали над 785 часа образователни и културни програми и са реализирали над 117 часа специални проекти, които представят постиженията на български изпълнители и музиканти. 2620 часа филми и сериали са излъчени в ефира на обществената медия през предходната година.
Новата програмна лицензия на БНТ2 дефинира политематичния профил на телевизионния канал и специалния фокус върху култура и образование. Около 45% от програмното време е отредено за предавания, които запознават зрителите със събитията от културния живот в страната, с млади и изявени творци. Продукциите на БНТ представят богатото фолклорно наследство, традициите на българските занаяти, духовното богатство на храмове и манастири, срещат зрителите с именити артисти, художници и изпълнители и припомнят вълнуващи исторически моменти. Съвместно с екипа на Софийската филхармония, който също е сред отличените с наградата „Златно перо“, обществената телевизия създава телевизионния проект „На концерт с БНТ2“, в който увлекателната история на музиката разказва маестро Найден Тодоров.

Екипът на БНТ поздравява всички носители на почетната награда „Златно перо“!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!