понеделник, 20 май 2019 г.

Телевизионна премиера на "8 минути и 19 секунди" по БНТ 1

Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, създаден по разкази на писателя Георги Господинов, ще бъде излъчен за първи път в национален ефир. Телевизионната премиера на продукцията на Българската национална телевизия ще бъде на 25 май, събота, от 20:45 ч. по БНТ1.
Официалното представяне на лентата беше през март миналата година по време на 22-рия „София филм фест“. Филмът има участия в редица други международни кино форуми, като през 2018 г. е отличен със специална награда за телевизионен филм на фестивала „Златна роза“. През изминалата седмица той беше представен и в официалната селекция на 9-ото издание на  Философския филмов фестивал в Скопие, Република Северна Македония (9-16 май 2019 г.), където получи наградата на публиката за най-добър игрален филм.
Лентата „8 минути и 19 секунди“ е съставена от 6 късометражни филма, реализирани от различни авторски екипи. Разказите, които са екранизирани в жанра филм-омнибус, са представени от едни от най-талантливите режисьори в новото българско кино: Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Владимир Люцканов („Закъснелият дар“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и игралния дебют на Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“). Изпълнителен продуцент на „8 минути и 19 секунди“ е „ВИП Медия Филм“.
Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника „И всичко стана луна“. За 8 минути и 19 секунди слънчевата светлина стига до Земята. В един от разказите на Господинов се пита какво ще стане, ако изведнъж слънцето спре и всеки един от нас има да живее 8 минути и 19 секунди. Това е цялото оставащо време, преди вестта за смъртта на слънцето да ни достигне и после да настане тъмнина. С този филм авторите твърдят, че не е задължително темата за апокалипсиса непременно да бъде разглеждана като глобален катаклизъм. Тя може да бъде показана и като нещо изключително лично, интимно и тихо.
Личните апокалипсиси на героите от филма са пресъздадени от актьорите: Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Светлана Янчева,  Китодар Тодоров, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо и други. Филмът е със специалното участие на майстора на фотообектива Симон Варсано.


Гледайте телевизионната премиера на филма „8 минути и 19 секунди“
на 25 май, събота, 20:45 ч. по БНТ1!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!