Две продукции на БНТ в престижната селекция "Master of Art"

0
След телевизионните им премиери в ефира на БНТ1, филмите на Българската национална телевизия - „Цигулката е моят глас“ и „Мокър от дъжда не се бои“, ще бъдат представени на голям екран по време на международния филмов фестивал „Master of Art“ (4-25 април 2019 г.).
В документалната лента „Цигулката е моят глас“ журналистката Айше Сали прави портрет на световноизвесният български цигулар - Веско Пантелеев Ешкенази. Екипът на БНТ има възможността да чуе гласа на цигулката му в голямата зала на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Пред камерата музикантът споделя своята отдавнашна мечта да свири в този състав и разказва за пътя, който го отвежда на мястото на концертмайстор. Айше Сали представя Веско Ешкенази като професионалист от световна класа, като граждански ангажирана личност и в неговия интимен свят – дома му, като грижовен баща и сипруг. Вдъхновяващият филмов разказ „Цигулката е моят глас“ носи режисьорския почерк на Станислав Терзиев, а оператор е Станислав Ангелов. Филмът е включен в конкурсната програма на фестивала „Master of Art“ и ще бъде представен на 17 април, сряда, от 19:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ в София.
На българското цирково изкуство е посветен докумениталният филм на БНТ „Мокър от дъжд не се бои“, които зрителите ще гледат на 24 април, сряда, от 19:00 ч. отново в кино „Люмиер Лидл“. Лентата разказва за пожара, изпепелил сградата на Софийския държавен цирк през 1983 г., и припомня хипотезите около неговото възникване. Телевизионният журналист Драгомир Драганов събира във филма  неразказвани досега истории на очевидци, участвали в гасенето на пожара, на единствения фоторепортер, успял за заснеме кадри от трагедията, на известни циркови артисти и техни наследници, на актьори, чиито имена остават в афиша на последния цирков спектакъл, сред които са Татяна Лолова и Астор. Режисьор на „Мокър от дъжд не се бои“ е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев.
Създател на „ Master of Art“ е режисьорът и продуцент Найо Тицин. В програмата на 4-тото издание на фестивала са включени над 70 заглавия от документалното кино в сферата на изкуствата, с прожекции в градовете София, Пловдив и Варна. Тазгодишното издание на „Master of Art“ протича под надслова „Изкуството отива на кино“.

Публикуване на коментар

0Коментари
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Публикуване на коментар (0)

#buttons=(Приемам !) #days=(20)

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Learn More
Accept !
To Top