БНТ и Aлбанската обществена телерадиокомпания РТШ подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството

0
Днес Българската национална телевизия в лицето на генералния директор Константин Каменаров и Aлбанската обществена телерадиокомпания РТШ (Radio Televizioni Shqiptar) в лицето на генералния директор Тома Джелчи подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството между обществените медии на двете страни. Меморандумът е израз на политиката на БНТ за разширяване на международното сътрудничество със специален акцент върху връзките в рамките на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ). На подписването присъства и Ванеса О’Конър - директор за връзки с членовете на ЕСРТ.

БНТ в ролята си на обществена медия активно е анагажирана с подкрепата в областта на културата и образованието на българските малцинства извън пределите на страната. Република Албания включи българите, живеещи там, в “Закона за защита на националните малцинства в Република Албания” през 2017 г. На 28 януари 2019 г. за първи път по “Втора програма” на РТШ прозвучаха новини на български език, с което официално бе отбелязано започването на редовно 30-минутно предаване, предназначено за българското национално малцинство в страната. БНТ предостави свои медийни продукти и съвместната продукция с Министерството на образованието и науката „Аз уча български”, която ще бъде в помощ на нашите сънародници в Албания за изучаването на съвременния български език. БНТ изрази също така своята готовност да предложи квалификационна програма за колегите от българската редакция на РТШ.

Националната телевизия е и инициатор на социално ангажираната кампания “Прозорец към родината” за събиране на учебни помагала и художествена литература, част от които вече бяха дарени на представители на българското малцинство в районите на Мала Преспа, Гора и столицата Тирана.

Публикуване на коментар

0Коментари
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Публикуване на коментар (0)

#buttons=(Приемам !) #days=(20)

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Learn More
Accept !
To Top