Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от фондация "Херц"

23-годишният Александър Атанасов успя да се пребори с над 750 кандидати за финансирането За първи път българин е сред спечелилите стипен...

23-годишният Александър Атанасов успя да се пребори с над 750 кандидати за финансирането

За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация "Херц". Само на 23 години докторантът по теоретична физика в университетa "Харвард" Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането.

Завършва бакалавърска и магистърска степен по математика в университета в "Йейл". Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле.

"По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена", посочи той пред журналиста от Bulgaria ON AIR Петя Кертикова. 

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години.

"Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика", каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията "Херц".

"Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари", сподели докторантът.

Фондацията съществува от 1957 година. Основана е от син на емигранти, а целта ѝ е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро.

Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова: https://www.bgonair.bg/bulgaria/2019-04-24/za-parvi-pat-balgarin-specheli-stipendiya-za-mladi-uchenii?fbclid=IwAR0xlB-9kA1FAA8aJj-beCEEhWOA7r15Vs7P-mGKE-7ql0pve2kctsv3IwI

На 25 април в „България сутрин“ ще бъде излъчен и разширен материал по темата.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!