Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

Земята в обектива на първия български космонавт Георги Иванов

Документалният филм „Полет на ръба на безкрая“ показва уникални кадри и спомени на първия българин в Космоса В неделя, 7 април, от 20:45...

Документалният филм „Полет на ръба на безкрая“ показва уникални кадри и спомени на първия българин в Космоса

В неделя, 7 април, от 20:45 ч. в рубриката „В кадър“ е премиерата на документалния филм „Полет на ръба на безкрая“, посветен на 40-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В навечерието на 10 април БНТ1 ще  припомни на зрителите  историческото, не само за страната ни, събитие и ще надникне в личния архив на първия българин, видял планетата Земя от Космоса с очите си. В 72 фотоса от личния архив на Георги Иванов са запечатани уникални кадри, направени от борда на космическия кораб „Союз-33“ по време на 12-те часа на смразяваща неизвестност за бъдещето на екипажа. 40 години негативите от личния фотоапарат на космонавта съхраняват мистични гледки към Земята, които екипът на БНТ прави достояние за първи път.
Пред камерата на обществената телевизия Георги Иванов си припомня онези 31 обиколки край земното кълбо и разказва драматичните събития, събрани само в 1 ден, 23 часа и 1 минута полет. Космическият кораб „Союз-33“ с командир Николай Рукавишников претърпява в открития Космос техническа неизправност. За екипажа остава задачата да овладее ситуацията с неосъщественото скачване с орбиталната станция „Салют-6“, а за наземните служби – тежкия избор да предприеме почти невъзможното приземяване на космонавтите – балистичен спуск.
Известният журналист Николай Конакчиев, който тогава отразява събитието пряко от центъра за управление на полетите, припомня за зрителите тягостната атмосфера на 12-те часа неизвестност за съдбата на екипажа. За медиите остава дилемата „успешно завръщане на Земята“ или „загинали при изпълнение на служебния дълг“. Зрителите на БНТ са сред  малцината, които научават истинския драматизъм на ситуацията. Екипът, в който тогава участват режисьорът Христо Чилингиров и ръководителите на БНТ – Иван Славков, и на БНР – Боян Трайков, прави категоричния избор в полза на истината за сложната ситуация пред политическата коректност на времето.
Години след полета на Георги Иванов в професионалния жаргон на наземните служби остава в обръщение българската дума „нормално“. Николай Конакчиев разказва, че когато след аварията на борда от центъра за управление на полетите установяват връзка с екипажа, на въпроса „Каква е ситуацията?“ в ефира прозвучава гласът на Георги Иванов: „НОРМАЛНО“. Така помежду си асовете в космонавтиката вече говорят за сложни ситуации с неизвестни последици – просто и на български – НОРМАЛНО.
Във филма са и разказите на български учени, част от екипите на БАН, работили по подготовката и осигуряването на мисията. Вече половин век Институтът за космически изследвания на БАН е сред центровете за развитие и иновации, чиито открития и разработки се прилагат в различни по своя характер и цел полети в Космоса. Именно постиженията на българските учени са факторът, който спечелва на страната ни достойното място в програмата „Интеркосмос“ и прави възможно изпращането на българин в Космоса.

Във филма „Полет на ръба на безкрая“ са използвани уникални архивни кадри от „Златния фонд“ на обществената медия, а зрителите ще могат да видят за първи път снимките,  които Георги Иванов прави от Космоса.

Над филма са работили: Валери Маринов - автор, Орлин Джелепов - редактор, Владимир Анастасов - монтаж, Любомир Станоев - оператор, Дамян Серкеджиев – режисьор, Десислава Бояджиева – проучване и видеоархив. Продуцент на поредицата „В кадър“ е Надя Обретенова.

Гледайте „В кадър“ тази неделя, 7 април, от 20:45 ч. по БНТ1!

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!