"#Европа": "Зелени идеи" с реални ползи

0
Тази неделя телевизионният проект на БНТ „#Eвропа“ ще представи авангардни решения, които приближават градовете до представата от нашите мечти: без задръствания и тълпи от хора, със сгради, които произвеждат енергия.  Именно това е една от целите на Европейския съюз в следващите 30 години.
Екипът на предаването ще разкаже и за идеи, които  смело изпреварват времето си. Пътешествието започва от Лисабон, където е стъпил един от най-дългите мостове в света. Уникалното архитектурно съоръжение носи името на португалския мореплавател Вашку да Гама и е построен изцяло с европейски средства само за година и половина. С неговото откриване през 1998 година се отбелязва 500-годишнина от откриването на морския път от Европа до Индия. Айше Сали и Миглена Гайдарова  разказват как моста е променил живота в португалската столица.
Триизмерното принтиране вече се прилага широко в иновативната медицина. Тъкани с кръвоносните съдове, части за протези, сърдечни клапи и фрагменти от кости отпечатани по 3D технология  вече са част от арсенала на хирурзите. Журналистката Татяна Йорданова и операторът Анна Андреева ще покажат практически неограничените възможности на пространственото принтиране. Сред акцентите на приключилата неотдавна в София Архитектурно-строителна седмица беше  приложението на 3D-принтирането в строителството. И ако за някого това е въпрос на далечна перспектива, пасивните сгради са вече част от реалния живот. Европейският съюз предвижда от следващата година всички нови сгради да се строят с нулево потребление на енергия. „#Eвропа“ представя мнението на арх. Димитър Паскалев – директор на Института за нулево енергийни сгради.
На пръв поглед изглежда, че Земята разполага с предостатъчно вода като природен ресурс: Световният океан заема 72% от повърхността, но само 0.3% от водните запаси се използват като чиста питейна вода. Морето започва да играе все по-важна роля като източник на чиста вода. Тази неделя екипът на „#Eвропа“ разказва за цял квартал в Марсилия, който използва вода от Середиземно море, за нуждите на своите жители, а Ива Стойкова ще представи фактите, които мотивират Европейският съюз да инвестира солидни ресурси във впечатляващата френска идея.
С адрес Мадрид е добрият пример за справяне с мръсния въздух. Експерти отчитат, че замърсяването там е намаляло с около 20% за последните няколко години. Днес туристите в испанската столица могат да си наемат електромобил, електрически велосипед или мотопед с електрозахранване. Още подробности за зелените решения, които правят живота в големия град по-спокоен представят  в „#Eвропа“  тази неделя Надежда Василева и оператора Лъчезар Ораков.

Гледайте предаването „#Европа“ тази неделя (7 април) от 12:30 ч. по БНТ1!

Предаването се осъществява в рамките на проект „Европа“,
изпълняван от БНТ с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Публикуване на коментар

0Коментари
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Публикуване на коментар (0)

#buttons=(Приемам !) #days=(20)

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Learn More
Accept !
To Top