Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

До няколко месеца Spark ще се разшири в две съседни държави

Изпълнителният директор на компанията гостува в UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Първата услуга за споделена мобилност в България Spark щ...

Изпълнителният директор на компанията гостува в UpDate по Bloomberg TV Bulgaria

Първата услуга за споделена мобилност в България Spark ще разшири бизнеса си до няколко месеца в две държави от региона. В едната от тях навлизането ще се случи до средата на тази година, а във втората – до края на 2019 г. Това разкри по време на гостуването си в технологичното предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark.

По този начин услугата ще е достъпна в общо четири държави, след като партньорът - литовската компания Ride Share, предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

Засега Spark не планира разширяване в страната, но то не е изключено, макар и да няма да се случи през тази или следващата година, призна още Спасов. По думите му, логично, то ще бъде в по-големите градове – Пловдив, Бургас и Варна.

За година и половина от съществуването си мобилното приложение има над 35 000 потребители, а зоните, в които може да бъде нает или освободен автомобил през мобилното приложение вече покриват значителна част от града.

Въпреки това според Спасов е рано да се твърди, че в България вече има тенденция младите хора да се отказват от собствеността над колите и да ползват само споделени автомобили.

Според него най-голямото предизвикателство за всяка компания, която създава нов пазар, а не влиза на вече разработен, каквато е Spark, е информираността на потребителите. Сред другите предизвикателства е и разширяване на автопарка, който е зависим от самите дилърства. По думите на Спасов квотите за електрически коли на вносителите на автомобили са по-малки от желанието за развитие на компанията му.

До няколко месеца Spark ще удвои на практика разполагаемите си коли – от сегашните 150 на цели 300, каза още мениджърът. 

Спасов даде подробности и за новото попълнение във флотилията - 170 електрически Hyundai Kona. Първите двадесет електромобила вече са на разположение на потребителите на услугата, а останалите 150 ще бъдат доставени до средата на годината. Колите са с доста голям пробег, около 300 км., а това се отразява и на начина на ползване. „Виждаме раздвижване в извънградската среда на нашите потребители – вече ходят до морето и обратно“, каза още Спасов.

Всяка кола според мениджъра има поне по 5 ползвания на ден. Ако екстраполираме тези данни върху броя на активните в момента автомобили, се оказва, че средностатистически услугите на Spark се ползват по поне 750 пъти на ден.

Не пропускайте всичко актуално от света на технологиите всяка събота и неделя от 19:30 часа в UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!