Page Nav

HIDE

Актуално:

latest

Битката за победа над ендометриозата и безплодието – в bTV Репортерите тази неделя

Мария Савкова разказва за третото по честота гинекологично заболяване Тази неделя, в 19.30 часа, репортерът на bTV Мария Савкова ще срещ...

Мария Савкова разказва за третото по честота гинекологично заболяване

Тази неделя, в 19.30 часа, репортерът на bTV Мария Савкова ще срещне зрителите на bTV Репортерите с три семейства и тяхната битка да победят болестта ендометриоза, за да станат родители.

В средата на 19 век бохемският учен Рокитански за първи път описва заболяване, което преобръща хилядолетната представа на човечеството за женската природа. И привлича вниманието на изследователите към проблем, приеман за табу в обществото по онова време – менструацията. След откритието, силните болки на нежния пол в този период вече не се приемат само като участ на жената, а като възможен симптом за третото по честота гинекологично заболяване, наречено ендометриоза. Терминът произхожда от лат. „ендометриум“, което е наименованието на лигавицата, която покрива кухината на матката. Днес се приема, че ендометриозата засяга всяка пета жена в репродуктивна възраст. А едно от усложненията, до които може да доведе, е безплодие.

Какво всъщност представлява заболяването? Какви са причините за него и какво трябва да предприемат жените, на които им е поставена такава диагноза? Филмът на bTV Репортерите „В утробата“ дава отговорите на тези и други въпроси в неделната вечер на 17 март, веднага след централната емисия на bTV Новините.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!