Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Актуално:

latest

"#Европа" - непослушните деца на ЕС

Тази неделя от 12:30 часа в предаването „#Eвропа“ – репортажи и анализи за трите най-коментирани политически евродестинации: Унгария, Румъ...

Тази неделя от 12:30 часа в предаването „#Eвропа“ – репортажи и анализи за трите най-коментирани политически евродестинации: Унгария, Румъния и Великобритания.
Само преди дни Европейската народна партия замрази за неопределен срок членството на партньорите си от Унгария. Депутатите от партията на премиера Виктор Орбан – ФИДЕС, вече нямат право на глас при взимане на решения, не могат да предлагат и свои кандидати за ръководни постове.  Евродепутатите смятат, че Унгария  погазва ценностите на ЕНП, самите унгарци остават верни на своята самобитност, продължават темпераментно да отстояват интересите си и са на път да превърнат  твърдата си позиция по отношение на имиграцията в основен акцент в кампанията за изборите за Европейски парламент през май. „#Eвропа“ предлага няколко гледни точки към проблемите, заради които в Брюксел размахват пръст на Орбан, а у дома го подкрепят.
Както и в Унгария, така и в съседна Румъния не винаги са склонни да се съобразяват с изискванията на Брюксел. Страната обаче запазва висок интереса на чуждестранните инвеститори, а минималната работна заплата вече достига 450 евро. В момента Румъния председателства Съвета на Европейския съюз и журналистите Джанан Дурал и Владимир Богдански разказват в своя репортаж за живота в северната ни съседка и събират мнения на екс-премиери и настоящи управляващи.
Възможно е Румъния да излъчи първия главен прокурор на ЕС. Бившата вицевропейска юношеска шампионка по баскетбол Лаура Кьовеши е първата жена главен прокурор на Румъния е на път да оглави новосъздадената европейска институция. Най-младият шеф в историята на румънската прокуратура – когато застава начело Лаура Кьовеши е едва на 33 - не кара кола, не носи бижута, живее в апартамент от 54 кв.м. и има спестявания от 12 000 евро. Аскетизма, принципността и аплодисментите на евродепутатите при представянето й са малка част от предимствата й за отговорния пост, битката за който не е приключила. Самата Кьовеши продължава да бъде под обстрела на фалшивите новини, с които ще й предстои тежка битка в Евросъюза. Във времената, когато превръщаме информираността в култ, а технологиите – във фетиш, кой все още се хваща на въдицата на фалшивите новини - „#Eвропа“ представя мнението на Ивайло Ботушанов – участник в една от най-успешните кампании срещу фейк-медии.
Сагата с „БРЕКЗИТ“ отдавна е хранителна среда за прословутото английско чувство за хумор. Шегаджиите на Албиона „преименуваха“ министър-председателката си на Тереза „Джун“. В „#Eвропа“ тази неделя Цветелина Йорданова прави журналистически прочит на сюжета.
Предаването „#Eвропа“ се осъществява в рамките на Проект „Европа“, с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Гледайте предаването „#Eвропа“  тази неделя (24 март) от 12,30 по БНТ1!

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!