Page Nav

HIDE

Актуално:

latest

Срив в новата система за касовите апарати

Стотици търговци се оплакаха, че софтуерът им няма връзка с данъчните Срив в новата система за касовите апарати. Стотици търговци се оплак...

Стотици търговци се оплакаха, че софтуерът им няма връзка с данъчните

Срив в новата система за касовите апарати. Стотици търговци се оплакаха, че софтуерът им няма връзка с данъчните, въпреки че вече са изпълнили изискванията на Закона. Според НАП, проблемът бил отстранен за часове, но част от апаратите на един от производителите на новия софтуер още не работят.

За да няма недоразумения, данъчните ще коригират правилата.

„Ще предложим отпадането на печатането на този бон, за да не се налага нито 1 от тези 56 хиляди вече регистрирани да бъдат повторно връщани в сервиза”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Фирми се оплакват и, че информацията от новите апарати не стига до НАП. Наистина имало срив, обясниха данъчните, но от тяхна страна бил отстранен. От приходната агенция отрекоха да е имало хакерска атака.

„Свързали сме се с производителя. Те изясняват причината поради която тяхната система е допуснала забиване”, уточни Бъчваров.

Въпреки това санкции няма да има.

Проблем с новите изисквания имат и бензиностанциите. До края на март те трябва да сменят системите си така, че на касовата бележка да се изписва колко плащат за ДДС и акциз, на каква цена доставят горивата и на каква цена ги продават.

„Ние сме законопослушни фирми, ако не можем да изпълним изискванията, ще се наложи да затворим обектите си до момента, в който се приведем в съответствие”, обясни Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

До 30 юни пък бензиностанциите трябва да свържат апаратите си с данъчните. Заради всички промени обаче горивата могат да поскъпнат, предупреждават собствениците на бензиностанции.

От декември насам Асоциацията е писала 4-5 писма до финансовото министерство, който засега са без отговор.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!