Page Nav

HIDE

Актуално:

latest

Българската православна църква е основана на 4 март

Снимка: NOVA Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски" На 4 март 870 г., преди 1149 години, е ...

Снимка: NOVA
Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски"

На 4 март 870 г., преди 1149 години, е обособена и прогласена като автономна Българската православна църква, предаде NOVA.

На Константинополския събор през 870 г., на нарочно заседание, проведено на 4 март, били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще. Бил разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската, или към Константинополската катедра. Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител, било решено, че Църквата в българските земи в бъдеще ще принадлежи към Константинополския патриархат и ще изпълнява своята мисия като неразделна част от Православната църква, но с вече автономен статут.

Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски", а седалището му е било в тогавашната българска столица Плиска. С този статут БПЦ просъществува до 927 г., когато е признат рангът й на патриаршия по времето на цар Симеон Велики.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!