Page Nav

HIDE

Актуално:

latest

Нови правила за ТЕЛК: Деца с 50 и над 50% увреждания ще имат право на лична помощ

Това беше едно от исканията на протестиращите майки Вече са ясни правилата, по които ще се прави индивидуална оценка на потребностите ...

Това беше едно от исканията на протестиращите майки

Вече са ясни правилата, по които ще се прави индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. Тя беше едно от основните искания на протестиращите майки заедно със закона за личната помощ.

Според новите правила право на лична помощ ще имат децата с трайни увреждания и тези с 50 и над 50% освидетелствани от ТЕЛК. На асистентски услуги ще имат право и пълнолетните лица с 90 и над 90% инвалидност. За да ползват асистент обаче хората с увреждания трябва да преминат през индивидуална оценка на потребностите. Тя ще се формира от самооценката на човека с увреждане и от социален роботник.

Хората с увреждания ще имат личен асистент, но за определено време, а то ще зависи от специална скала. На най-много часове - до 168 ще имат право лицата, които са с тотална степен на зависимост. Майки на деца с увреждания обаче се опасяват, че дори най-тежките случаи няма да покрият точките за максимален брой часове.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!